U Jajcu počinje 16. Festival duhovne poezije i muzike ‘Plivske omahe’

Podijeli članak:

Festival duhovne poezije i muzike “Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje” već šesnaestu godinu zaredom okuplja ljubitelje kulture i duhovnosti na području općine Jajce. Ova manifestacija ima za cilj promovisanje suživota različitih vjerskih i nacionalnih zajednica kroz različite kulturne događaje, piše Jajce Online.

Ovaj festival će početi sutra, 3. maja u 16 sati na plato ispred Doma kulture u Jajcu uz nastup GDO Limene glazbe Jajce, KUD-a “Stari grad Jajce”, KUD-a “Jajce”, Dječije folklorne grupe “Biseri Plive” iz Jezera te Vitezova kraljevskog grada Jajca.

Nakon nastupa na platou, u holu Doma kulture u 16:45 sati otvara se izložba “Upoznaj poslanika Muhammeda, a.s.” uz promociju profesora dr. Esmira Halilovića. U 17 sati počinje svečana ceremonija otvaranja festivala i koncert duhovne i tradicionalne muzike u dvorani Doma kulture. Koncertu će prisustvovati hor Udruženja/Udruge penzionera/umirovljenika Jajce, Veliki župni zbor Jajce, violinski sastav “Novi most” Jajce i prof. Zajim Duranović.

Četvrtak, 4. maja počinje pohodom duhovnim središtima pod nazivom “Bogatstvo je u različitosti” koji počinje u 10 sati ispred Doma kulture Jajce. Posjeta će uključivati Franjevački samostan, Pravoslavnu crkvu i Džamiju Esme sultanije. Isti dan, u salonu Doma kulture Jajce u 17 sati , održava se okrugli sto pod nazivom “Milosrđe” koji će biti popraćen čitanjem svetih tekstova u izvođenju učenika OŠ “Berta Kučera” i OŠ “13. rujan”. Govornici su fra Nikica Vujica, mr. Admir ef. Blitović, jerej mr. Nebojša Malešević i pastor Dragan Nedić.

U ponedjeljak, 8. maja u 17 sati u holu Doma kulture Jajce, otvara se izložba “Slovom o slovu: tragovima bosanske pismenosti”. U 17:30 sati u salonu Doma kulture održava se okrugli sto pod nazivom “120 godina rada za zajednicu” na kojem će govoriti prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK “Preporod”, Josip Križanović, dopredsjednik HKD “Napredak” i Dejan Garić, predsjednik SPD “Prosvjeta”. U 18:30 sati u istoj dvorani, bit će promovisan CD Amire Redžić s recitacijama.

Ovogodišnja završna večer je planirana za srijedu, 10. svibnja 2023. godine, s početkom u 18 sati u Dvorani Doma kulture,a nastupit će nekoliko horova i zborova koji će izvesti duhovne pjesme. Učesnici su Hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Zbor HKD Napredak “Nikola Šop” iz Jajca, Zbor Frame Jajce i Omladinski hor Medžlisa IZ Jajce.

Organizator festivala je JU “Dom kulture Jajce”, dok su pokrovitelji Općina Jajce, Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Cijeli događaj će biti medijski popraćen od strane Radio Jajce i našeg portala Jajce Online.

Drevni običaj

Naziv manifestacije je inspirisan narodnom mitologijom i običajima Đurđevdana. Uvečer, uoči Đurđevdana, u većini krajeva Bosne, skupljala se „omaha”, vodena pjena sa slapova ili vodeničkih kola, a ponegdje se voda donosila s izvora.

Djevojke su, također, dan uoči Đurđeva, brale miloduh, kojeg bi navečer stavile u prikupljenu “omahu” i na Đurđev, u zoru, tom vodom prale tijelo i lice. No, kod mladića je postojao običaj da kradu miloduh od djevojaka, odnosno da pokušavaju krasti, jer su djevojke, opet, organizirale svojevrsne straže.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Svečanom ceremonijom otvorena je sportsko-rekreativna zona u kompleksu kasarne Oružanih snaga BiH u Travniku.

Norveški teniser Kasper Rud plasirao se u finale Rolan Garosa, drugu godinu zaredom i...

Državljanin BiH (45) na privremenom radu u Austriji stradao je jutros u nesreći koja...

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...