U Jajcu počeo festival duhovne poezije i muzike ‘Plivske omahe’

Podijeli članak:

Dom kulture Jajce organizitaor je 16. Festivala duhovne poezije i muzike “Plivske omahe – bh. višeglasje” koji je započeo je kulturno-zabavnim programom na plato ispred Doma kulture, uz nastup GDO Limene glazbe Jajce, a nastavio se u velikoj sali gdje su svoje koreografije izveli KUD-a “Stari grad Jajce”, KUD-a “Jajce”, Dječja folklorna grupa “Biseri Plive” iz Jezera, piše Jajce Online.

– Ovo je prvi kulturni događaj u ovoj godini u našem gradu, ali on i nije bas običan. On je unikatan i protkan u duhu zajedništva, međusobnog razumijevanja te upoznavanje drugog i drugačijeg. Kroz sedam dana imat ćemo priliku uživati u igri, pjesmi, ali i ostalim sadržajem koje smo pripremili, rekao je Fikret Čančar, direktor JU Dom kulture Jajce.

Svečanost otvaranja festivala održana je uz koncert duhovne i tradicionalne muzike u izvedbi hora Udruženja/Udruge penzionera/umirovljenika Jajce, Velikog župnog zbora Jajce, violinskog sastava “Novi most” Jajce i prof. Zajima Duranovića. Nakon programa prisutni su imali priliku pogledati izložbu “Upoznaj poslanika Muhammeda, a.s.” uz promociju profesora dr. Esmira Halilovića.

Otvaranje festivala svojim prisustvom obogatili su i Vitezovi kraljevskog grada Jajca.

Stvaranje zajedništva

Generalni pokrovitelj festivala je Općina Jajce na čelu s načelnikom Edinom Hozanom koji je otvorio ovu kulturnu i duhovnu manifestaciju.

– Ovaj festival je poseban po mnogo čemu,  s njim počinje naša kulturna sezona. Sam festival je  jedinstven u našoj Bosni i Hercegovini i na tu činjenicu jako smo ponosni. Želimo ga zadržati kao dio naše tradicije, a Općina Jajce pruža maksimalnu podršku u onoj mjeri u kojoj je to moguće, Siguran sam da ćemo u nekoliko danA uživati u svim sadržajima koji su nam pripremili organizatori, rekao je Hozan, koji je i otvorio ovogodišnji festival.

Osim načelnika prisutnima se obratio i predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce.

– Mi Jajčani zaista možemo biti ponosni na ovu značajnu kulturnu manifestaciju koja propagira suživot, međusobno upoznavanje, održavanje i jačanje duhovnosti  svih naroda u kojima žive kao i naroda Bosne i Hercegovine. Kao takav treba ostati, a mi ga trebamo čuvati i gajiti. Kao predsjedatelj OV Jajce  mogu obećati u skladu sa svojim mogućnostima da ću i dalje podržati ovaj veoma značajan festival za sviju nas, kazao je Josip Topić.

Od osnivanja festivala, Medžlis Islamske zajednice Jajce aktivno je uključen u njegovoj organizaciji.

– Već 16 godina Plivskih omaha, a kao da je bilo jučer kada je nas nekoliko otišlo do rahmetli Nedžada Ibrišimovića ražili savjet i sugestiju za nešto što je u Jajcu lokalno, da bude internacionalno. što je posebno, pojedinačno, a opet zajedničko. Da šaljemo poruku mira i zajedništva. On nas je uputio Džemaludinu Latiću i Gradimiru Gojeru koji su nam pomogli da napravimo ovaj tradicionalni festival, govori prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Na ovom festivalu i pravoslavna crkva uzela je učešće, a prisutnima se obratio i Miladin Samardžić, jajački paroh.

– Kroz ovaj festival propagiramo različitosti, ali svi zajedno kroz idru i pjesmu i naše običaje možemo biti kao jedno kao što nas je i Bog stvorio. Nadam se da će naredne manifestacije također biti u upotpunjene s bogatim programom i da ćemo ih mnogo organizirati u zdravlju, sreći ljubavi i miru, istakao je Samardžić.

Drugi dan festivala

Program festivala nastavlja se sutra, 4. maja, s pohodom duhovnim središtima pod nazivom “Bogatstvo je u različitosti”. Posjet će uključivati Franjevački samostan, Pravoslavnu crkvu i Džamiju Esme sultanije. Istog dana u salonu Doma kulture Jajce održat će se okrugli sto pod nazivom “Milosrđe”, koji će biti popraćen čitanjem svetih tekstova u izvedbi učenika OŠ “Berta Kučera” i OŠ “13. rujan”. Govornici na okruglom stolu su fra Nikica Vujica, mr. Admir ef. Blitović, jerej mr. Nebojša Malešević i pastor Dragan Nedić.

Festival duhovne poezije i muzike “Plivske omahe – bh. višeglasje” predstavlja jedinstvenu priliku za susret različitih kultura i vjerskih zajednica, te promoviranje tolerancije i dijaloga. Ovaj festival je uvod u brojna kulturna dešavanja u kraljevskom gradu, među kojima su najznačajnije bh. Pozorišne igre.

Ova manifestacija se održava već 16 godina i predstavlja važan kulturni događaj u Jajcu i šire.

(Jajce Online/Foto: Tvrtko Zrile)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...