U Jajcu platu želi povećati 31 poslodovac

Podijeli članak:

Služba za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona objavila je izvještaj o istraživanju tržišta rada na prostoru kantona za 2022./2023. godinu.

U istraživanju je učvestvovalo preko 500 poslodavaca a najviše njih iz Viteza i Travnika.

Većina anketiranih je navela da su imali rast obima poslovanja a stagnaciju je navelo oko 30 posto poslodavaca. Dalje, oko 50 posto poslodavaca u kantonu je navelo da su tokom protekle godine imali problem u zapošljavanju i pronalaženju potrebnih radnika, javio je portal Busovački.ba.

Poslodavci su u 2022. godini imali najviše poteškoća pri zapošljavanju i pronalaženju šivača i krojača (15,9 posto), zatim stolara 150 ili 10,4 posto, radnika za jednostavne poslove (7,8 posto),kuhara (8,1 posto) te obućarskih radnika (7,6 posto).

Na pitanje o plati odgovorilo je 515 poslodavaca ili 98,3 posto ispitanika. Od toga je 333 poslodavaca (63,5%) izjavilo da planira povećati plate svojim radnicima u 2023. godini. Manje od trećine ispitanih poslodavaca ne očekuje povećanje plaća.

Najveći broj poslodavaca (52,9 posto) iznio je procjenu povećanja plata od 10 posto, uglavnom za rukovodeće radnike. Potrebu za zapošljavanjem u 2023. godini iskazalo je preko 300 poslodavaca, odnosno 58,2 posto od ukupnog broja ispitanika.

Prema iskazanim potrebama anketiranih poslodavaca, prodavači – trgovci će u 2023. godini, biti najtraženiji radnici u Kantonu Srednje Bosna.

 

 

 

(akta.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...