Search
Close this search box.

U Jajcu održana tribina ‘BiH kao žrtva geopolitičke raspodjele’

Podijeli članak:

Dio programa kulturno-vjerske manifestacije „Dani Ajvatovice“ su predavanja o aktuelnim društvenim, političkim i kulturnim temama, a na tragu te ideje, Medžlis Islamske zajednice Jajce večeras je bio
domaćin tribine „Bosna i Hercegovine kao žrtva geopolitičke raspodjele“.

U okviru tribine je govorio dr. Jahja Muhasilović.

„Zanimljivo je da većinu stanovnika Bosne i Hercegovine zanimaju teme geopolitičkog karaktera, jer osjećaju realnost Bosne i Hercegovine koja je prisutna kroz historiju. Riječ je o tome da smo konstantno na vjetrometini geopolitike iz više razloga. Primarno je to zbog našeg položaja i bogatstava koje Bosne i Hercegovina
ima“, rekao je dr. Muhasilović.

Podsjetio je na činjenicu da je historiju Bosne i Hercegovine, što je to i slučaj i u današnje vrijeme, obilježilo nadmetanje velikih geopolitičkih aktera za utjecaj na ovom prostoru.

„Ovo što se intenzivno dešava zadnjih godina u Bosni i Hercegovini je razvlašćivanje partiotskih snaga i mislim da je bitno da naš narod shvati koji su razlozi svega toga, kako bi se moglo adekvatno odgovoriti na sve izazove koji nas čekaju, jer će naša država vjerovatno i u budućnosti biti zanimljiva geopolitičkim
nadmetanjima“, istakao je dr. Muhasilović.

Tribina je drugi od četiri sadržaja koja se u okviru „Dana Ajvatovice“ realizuju na području Medžlisa Jajce, a prema riječima glavnog imama Zehrudin-ef. Hadžića, značajno je da struka govori o ovakvim temama.

Nema tabu tema, što pokazuju i programi manifestacije ‘Dani Ajvatovice’. Svi trebamo govoriti o svemu, ali naravno struka je ta koja govori, a mi pratimo. Kada postoji praznina, onda treba svako na svoj način pomoći da se to kompenzira, a ovo je jedan od načina kompenziranja kada je riječ o ovoj tematici“, ocijenio je efendija Hadžić.

Prethodno su aktivisti Mreže mladih MIZ Jajce skupa sa predstavnicima Medžlisa i „Merhameta“ posjetili Udruženje „Vodopad Ljubavi“.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Jajce će još biti predstavljena knjiga „Melun“ Envera Čolakovića, a bit će realizovan i program ispraćaja konjanika.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...

Zahtjev Saveza udruženja penzionera FBiH za povećanje penzija od 10 posto počevši od decembra...

Pjesma “Pluća su mi bolna”, koju je napisao Dragiša Nedović, nastala je 1950. godine,...

Najmanje 22 učenika je poginulo u Nigeriji kada se srušila dvospratna školska zgrada u...