U Jajcu održan okrugli sto posvećen društvenoj koheziji u zajednici

Podijeli članak:

U okviru implementacije akcionog plana kohezije u zajednici Općine Jajce za period 2021 – 2024. danas je u Jajcu održan okrugli sto posvećen društvenoj koheziji koji su zajednički organizovali Općina Jajce i Misija OSCE-a u BiH.

Okrugli sto imao je za cilj potaknuti diskusiju na temu animiranja građana da prepoznaju i prijave incidente motivisane mržnjom i predrasudama. Također, ovo je bila i prilika da se učesnicima predstavi akcioni plan kohezije u zajednici i protokol o postupanju općinskih organa uprave Općine Jajce u slučajevima pojave incidenata motivisanih mržnjom.

Učesnike okruglog stola pozdravili su i aktivno u radu učestvovali načelnik općine Jajce Edin Hozan, predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić i Mladen Marijanac službenik za demokratski razvoj Terenskog ureda OSCE-a Travnik . U radu Okruglog stola učestvovali su predstavnici javnih ustanova i preduzeća kojima je osnivač Općina Jajce, članovi Koalicije za borbu protiv mržnje „Zajedno“, predstavnici nekoliko nevladinih organizacija i članovi Općinskog tima za provođenje akcionog plana.

Poštivanje drugog i drugačijeg, razumijevanje različitosti, gradnja suživota i kultura dijaloga je upravo naše najveće bogatstvo koje za rezultat ima razvijen nivo tolerancije, a za toleranciju, razumijevanje i uvažavanje trebaju nam pozitivni događaji, lijepe zajedničke priče koje nas uče da se kohezija postiže zajedničkim djelovanjem svih u lokalnoj zajednici, ocijenili su učesnici današnjeg okruglog stola i istakli da je veoma važno o ovome razgovarati s mladima, u školama.

Svojim aktivnostima i redovnim djelovanjem, kroz razgovor i djela treba raditi na prevenciji, ali ćemo i osudom neprimjerenih pojava ohrabriti građane da sarađuju i aktivno se uključe u sve procese koji doprinose jačanju društvene povezanosti i razumijevanja, a sve ovo s ciljem sprječavanja incidenata izazvanih mržnjom i predrasudama.

Zadatak svih nas je poticanje i promocija pozitivnih dešavanja, a Jajce je grad koji može govoriti o toleranciji što smo pokazli do sada na bezbroj načina, jedan je od zaključaka Okruglog stola održanog danas u Jajcu.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...