Search
Close this search box.

U Jajcu od 6. do 12. maja/svibnja ‘Plivske omahe’

Podijeli članak:

Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe“- bosanskohercegovačko višeglasje uz pozdrav suncu i ljetu, uvod je u brojna kulturna dešavanja u kraljevskom gradu Jajcu.

Ovaj svojevrsni poetski kliktaj kulturni je događaj kojim se već 17. godina kiti naš grad. Manifestacija je to koja traje od 2007. godine i koja je nastala sa željom da se promoviše suživot, kultura, tradicija i običaji naroda Bosne i Hercegovine, te da se iskaže sva poetska i duhovna ljepota naše zemlje.

Festival „Plivske omahe“ tokom svog trajanja u Jajcu okuplja najpoznatije pisce, pjesnike, umjetnike, eminentne i poznate osobe iz vjerskog i duhovnog života svih konfesija u Bosni i Hercegovini, te najpoznatije horove i zborove koji u svom repertoaru gaje i izvode duhovnu muziku, a tako će biti i ove godine.

Sedamnaesti (XVII) Festival duhovne poezije i muzike Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje biće održan u periodu od 6. do 12.maja/svibnja 2024. godine u Jajcu.

Osnovni ciljevi festivala realizuju se kroz bogat glavni i prateći program, te okrugle stolove o različitim temama koje pažljivo svake godina bira organizacioni tim Festivala. U okviru glavnog programa jajačkoj publici predstavljaju se najznačajnija ostvarenja na polju duhovne muzike i poezije, a muzičkim numerama predstavljaju se najeminentniji izvođači i horovi iz BiH koji izvode duhovne pjesme, te istaknuti književnici iz BiH i okruženja. U okviru pratećeg programa realizuju se mnogi značajni sadržaji, kako iz kulturnog života grada Jajca tako i iz cijele države BiH i okruženja, kao što su promocije knjiga, poetske matineje, izložbe likovnih umjetnika i druženja sa učesnicima.

XVII Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe 2024“ bosanskohercegovačko višeglasje otvara se u ponedjeljak 6.5.2024. godine. Ceremonija svečanog otvaranja Festivala, kojoj će istog dana prethoditi otvaranje izložbe „Kultura akvarela“ autorice Nerice Osmančević u Gradskoj galeriji Jajce i muzički program Gradskog duhačkog orkestra „Limena glazba“ Jajce, započet će u 18:30 sati u Velikoj dvorani JU „Dom kulture Jajce“ Jajce.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...