U Jajcu obilježen Međunarodni dan tolerancije

Podijeli članak:

U povodu 16. novembra Međunarodnog dana tolerancije Općina Jajce u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH organizovala je Okrugli sto posvećen društvenoj koheziji i toleranciji. Cilj Okruglog stola, koji je okupio predstavnike nevladinih organizacija, bio je potaknuti diskusiju o trenutnoj situaciji po pitanju društvene kohezije i tolerancije u Jajcu i time dati doprinos obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije.

Učesnike Okruglog stola pozdravili su načelnik općine Edin Hozan, Amila Hadžić šef odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem Općine Jajce, Mladen Marijanac službenik za demokratski razvoj Terenskog ureda OSCE-a Travnik.

U radu Okruglog stola sa nevladinim organizacijama, učestvovali su i članovi Koalicije za borbu protiv mržnje „Zajedno“ i Općinskog tima za provođenje Akcionog plana. Razgovaralo se o društvenoj povezanosti u Jajcu, te o zajedničkim aktivnostima nevladinih organizacija i Općine Jajce s posebnim osvrtom na Strategiju razvoja Općine Jajce. Bila je to prilika da se pohvale NVO koje su u proteklom periodu inicirale zajedničke aktivnosti od interesa za društvenu zajednicu, ali i podstaknu i pozovu i ostale na predlaganje novih ideja i projekata značajnih za lokalnu zajednicu.

Predstavnici nevladinih organizacija izrazili su zahvalnost Općini Jajce za dugogodišnju saradnju i pomoć u njihovom radu. Već dugi niz godina jajačke nevladine organizacije međusobno pružaju nesebičnu podršku i pomoć kroz zajedničke aktivnosti. Upravo je ovaj Okrugli sto bio prilika da se zahvale jedni drugima, te da na taj način pokažu pozitivan primjer društvene povezanosti i tolerancije.

Za toleranciju, uvažavanje i razumijevanje trebaju nam pozitivni primjeri i događaji kao što je ovaj danas, istakao je načelnik Hozan i izrazio zadovoljstvo što na ovaj način, razgovorom sa nevladinim organizacijama, obilježavamo Međunarodni dan tolerancije.

„Kohezija se postiže zajedničkim djelovanjem svih nas u lokalnoj zajednici, a poštivanje drugog i drugačijeg, razumijevanje različitosti, gradnja suživota i kultura dijaloga, spremnost za komunikaciju i zajedničke aktivnosti je upravo naše najveće bogatstvo“ naglasio je u svom obraćanju načelnik Općine Jajce Edin Hozan i uputio zahvalnost Misiji OSCE-a u BiH za podršku u implementaciji i ovog projekta.

Okrugli sto „Tolerancija i društvena povezanost“ je dio planiranih programskih aktivnosti kroz Akcioni plan kohezije u zajednici Općine Jajce za period 2021 – 2024. Prema ovom Akcionom planu u 2022. godini upriličena su tri važna sadržaja: Okrugli sto posvećen društvenoj koheziji u čijem radu su učestvovali predstavnici javnih ustanova i preduzeća kojima je osnivač Općina Jajce, Susret kraljevskih gradova – Vareša i Jajca uz obilježavanje Međunarodnog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, te su u septembru ove godine u jajačkim srednjim školama održane radionice na temu „Zloupotreba društvenih mreža u širenju mržnje i predrasuda“ s ciljem podizanja svijesti mladih ljudi o opasnosti zloupotrebe društvenih mreža u širenju mržnje i predrasuda.

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...