Search
Close this search box.

U Jajcu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Podijeli članak:

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja danas je u Jajcu obilježen 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnjem obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine prisustvovao je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i pomoćnik Federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

U okviru današnje posjete premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je Muzej II zasjedanja AVNOJ-a, položio cvijeće na tri spomen obilježja i prisustvovao svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jajce.

U prisustvu vijećnika, gostiju, brojnih građana i zvanica iz vjerskog, političkog i društvenog života, intoniranjem državne himne održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

Uz prigodnu čestitku, govoreći o značaju 25. novembra Dana državnosti BiH i podsjećajući na Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a i tada usvojenu deklaraciju koja je bila temelj za ostvarivanje prava svih naroda u Bosni i Hercegovini gostima se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić.

„O domovini se ne priča, domovina je tu gdje ste rođeni, gdje vam je kuća, gdje vam je selo, gdje vam je porodica. Danas se ne trebamo plašiti hoće li biti naše domovine Bosne i Hercegovine, ona će biti, ona je tu, ona je naša. Poštujmo jedni druge, radimo na tome i učinimo našu državu i domovinu boljom i sretnijom za život“ , kazao je Topić.

Prigodnim riječima, uz čestitke za Dan državnosti, načelnik općine Jajce Edin Hozan izrazio je svoje zadovoljstvo što se u Jajcu na dostojanstven način obilježava ovaj praznik.

„Jajčani i Jajčanke bi trebali biti posebno ponosni, što su temelji države Bosne i Hercegovine udareni upravo u Jajcu. Naš zadatak i današnja poruka je da generacijama koje dolaze vraćamo patriotizam i ljubav prema domovini“, naglasio je Hozan.

Uz čestitku za Dan državnosti Bosne i Hercegovine vijećnicima Općinskog vijeća i građanima Jajca obratio se premijer Federacije BiH Fadil Novalić, izrazivši zadovoljstvo što je danas u Jajcu.

„Prošle godine sam bio u kraljevskom Bobovcu, a ove godine sam u kraljevskom gradu Jajcu u kojem je po ko zna koji put u istoriji potvrđena državnost Bosne i Hercegovine, a mi smo ovdje zbog 25. novembra Dana državnosti BiH. Na rodni list BiH udaren je najveći pečat upravo ovdje i jako sam sretan što sam na ovaj dan, ovdje u Jajcu, osjetio miris suživota. Neka nam živi naša domovina Bosna i Hercegovina!”

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jajce čestitke su uputili i predsjednici, odnosno predstavnici Klubova vijećnika: Mevzudin Duranović u ime Kluba vijećnika Saveza SDA, S BiH i A-SDA, Vlatko Saraf u ime Kluba vijećnika HDZ BiH Jajce, Malik Turanović ispred Kluba Narod i Pravda, Nazif Kahrić u ime kluba vijećnika SDP-a i Stipe Tokić u ime Kluba HDZ 1990.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća prethodilo je polaganje cvijeća na sve tri spomen-obilježja, Spomen „Fontani“, Spomeniku poginulim braniteljima HVO-a i Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Jajce.

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...