U Jajcu krunisan posljednji bosanski kralj

Podijeli članak:

Zvukovi bubnjeva, pucnji kubura odjekivali su Jajcem u slavu Stjepana Tomaševića koji je krunisan u gradu kraljeva. Dani srednjevijekovlja počeli su po peti put. Mali jubijel obilježen je defileom vitezova uz krunu i grb Kotromanića.

Grad je odisao zlatnim periodom srednjeg vijeka uz šarene odore, vijerno urađene replike, štitove, ali i oružje iz vremena kraljeva.

Dani srednjovjekovlja su jedna od rijetkih kulturno-turističkih manifestacija koja ima za cilj predstaviti bogatu srednjovjekovnu baštinu Bosne i Hercegovine. Okupljaju strastvene ljubitelje ovog perioda istorije koji u Jajce dolaze iz svih krajeva regiona.

Ranko Bujić iz Banjaluke na ovaj festival stigao je sa suprugom obučen, kao i ona, u ručno rađenu svečanu odoru vitezova.

“Prvi put sam u Jajcu, zaista je lijepo, tu sam sa suprugom, očekujem da se zabavimo, inače obilazimo ovakve manifestacije”, každ Bujić ističući kako pomalo zavidi Jajcu na ovakvoj manifestaciji, nadajući se da će slične u Banjaluci biti jednako uspješne.

U grad kraljeva stigao je i Leonardo Krakić iz Zagreba. Zatekli smo ga u uniformi gusara, dok je duvao u rog čiji zvuk kaže, poziva na okupljanje.

“Gusara krase jake noge, da može dobro da bježi”, priča Leonardo kroz osmijeh ističući da je za gusara važno dobro srce, ali i smisao za humor i zabavu zbog koje je i došao u Jajce.

“Vi niste svjesni šta imate. Ostali gradovi koji organizuju srednjevijekovne festivale glume to na nekim livadama, vi imate prave tvrđave. Želimo još ovoga, želimo više”, kaže Leonardo ističući kako mu se čini da i organizatorima treba podstrek da manifestaciju učine još većom.

Ove godine Dani srednjevijekovlja organizuju se po peti put i, za razliku od ranijih godina, traju dva dana. Nakon krunidbe kralja i njegovog prvog obraćanja svečanost je nastavljena na tvrđavi.

“Najviše je sadržaja za najmlađe. Radionica streličarstva, mačevanja za djecu, kovanja oklopa, dječije viteške igre. Tu su i događaji za starije poput povlačenja konopa”, kaže Anto Brtan direktor Agencije za kulturno-povijesnu prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca.

U gradu kraljeva ovaj događaj nazivaju značajnim, ali tek jednim segmentom bogatog ljeta u kojem su već održane značajne manifestacije. Brojne tek slijede poput skokova s vodopada, ali i brojnih koncerata koji će ove godine upravo na vodopadu, kao jednom od najznačajnijih simbola Jajca i biti organizovani.

 

 

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...