U Italiji protiv Kovid-19 vakcinisano više od pola miliona osoba

U Italiji je do sada protiv koronavirusa vakcinisano 504.587 osoba.

Komesarijat za snabdijevanje, pri Uredu premijera, oformljen radi borbe protiv pandemije koronavirusa, saopštio je kako je od 27. decembra 2020. do jutros protiv koronavirusa vakcinisano 504.587 osoba.

Italiji je od 27. decembra isporučeno 918.450 doza vakcina, a od toga je do sada iskorišteno 54,9 posto.

U skladu sa strategijom, prioritet prilikom vakcinacije su medicinski radnici, a do sada ih je 416.292 vakcinisano.

Kada je riječ o polnoj strukturi, vakcinisane su 312.172 žene i 192.415 muškaraca.

Ministarstvo zdravstva koje je na početku kritikovano zbog sporog napredovanja procesa vakcinacije i distribucije vakcina, saopštilo je kako je ovim brojem premašila Njemačku i došla u poziciju zemlje koja najviše vakciniše.

Ministar Roberto Speranza je rekao kako su vakcine prekretnica koja otvara novu fazu, ali da su potrebni mjeseci kako bi vakcina postala efikasna zbog čega je borba i dalje neophodna.

”Nakon šest sedmica Rt indeks je ponovo iznad jedan. Drugi val nikako neće u potpunosti nestati. Sada opet dolazi do oscilacija, vjerovatno će doći i vrhunac trećeg vala”, rekao je Speranza.

Takođe, u gradu Modeni su suspendovani ljekari i volonter koji su pod istragom da su na kraju dana višak od 11 doza dali bližnjima.

Riječ je o slučaju koji se navodno dogodio u centru za vakcinaciju u bolnici Baggiovara 5. januara, a zbog čega je došlo do niza reakcija na društvenim mrežama.

BHRT