U Hrvatskoj uhapšen optuženi za ratne zločine u Orašju

U Hrvatskoj je uhapšen Pero Vincetić (1968.), optužen za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području opštine Orašje u Bosni i Hercegovini, kao i za druge ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tokom 1992. i 1993. godine.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je riječ o predmetu realizovanom u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, u kojoj je podršku dao i tužilac pri MRMKS, Serž Bramerc.

“Tužilaštvo BiH, informisano je da je na području Osiječko-baranjske županije lišen slobode osumnjičeni Pero Vincetić zv. ‘Konj’ rođen 1968. godine, (koristi se i identitetom Marko Vidović), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine”, saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Kako su naveli, u okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, iz Tužilaštva BiH su u skladu sa Protokolom o saradnji, kolegama u DORH, ranije predati dokazi za krivično gonjenje navedenog osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske.

BHRT