Search
Close this search box.

U godinu dana lažni lijekovi donijeli im više od 50 milijuna KM. Istražuje ih se u više država…

Podijeli članak:

Vjerojatno ste posljednjih godina naletjeli na čajeve koji pomažu da smršavite, da se izliječite od najtežih oboljenja, poput raka, da poboljšate svoj imunitet…, a nakon kupnje i konzumiranja tih “ljekovitih” napitaka ništa se neobično nije dogodilo, odnosno nije došlo do naglog ozdravljenja, piše Večernji list BiH.

Mnogi se hvataju za slamku i ne sluteći da su upali u ralje prevaranata, koji pak agresivno nastupaju na internetu i doslovno viču s porukama ozdravljenja. Najdalje je otišla tvrtka iz BiH koja tvrdi da je izliječila mnoge i stava je da ni u čemu nije pogriješila, no demantiraju je istraživački tekstovi koji ovih dana izlaze. O kakvim se razmjerima prijevare radi, najbolje govori informacija da je tvrtka samo u 2022. uprihodila čak 50,2 milijuna maraka! S raskrinkavanjem tvrtke krenuo je istraživački tim portala Index, iznoseći dokaze da se kompanija lažno oglašava, odnosno tvrdili su da njihovi proizvodi liječe gotovo sve bolesti.

Lažne informacije

A ako to nekome i ne bi bio prevelik krimen, jer danas mnogi tvrde da liječe sve bolesti, ovdje se govori i o krađi identiteta, gomili generiranih web-stranica koje promoviraju njihove proizvode i niz toga. Ovih je dana Udruga građana Radnički pokret Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine uputila prijavu protiv sporne tvrtke i njezina vlasnika zbog sumnje u kršenje Kaznenog zakona FBiH. U prijavi Radnički pokret ističe da je fokus prijave na vlasniku koji se u BiH predstavlja kao uglednik, a koji je uključen u nepravilnosti. Naveli su i kako je tvrtka ostvarila značajan prihod prodajom čajeva i ostalih suplemenata, pri čemu se sumnja da su informacije o proizvodima nepotpune i netočne. Prakticiraju lažno oglašavanje, uključujući krađu identiteta, generiranje lažnih stranica i promoviranje proizvoda na način koji može dovoditi potrošače u zabludu, a sve koji diraju u njih tuže. Također, njihove zdravstvene tvrdnje nisu u skladu s odredbama regulatornih tijela. Uz vlasnika, spomenuta je i liječnica koja ima državni posao i bavi se stavljanjem i skidanjem lijekova na listu za osiguranike, a također radi u tvrtki koja sve više djeluje kao kriminalna organizacija.

– Postavlja se pitanje mogućeg sukoba interesa s obzirom na njezinu funkciju u regulatornom tijelu – navodi se u prijavi. Za Večernji list izjavu su dali i iz Radničkog pokreta, koji se odlučio na prijavu protiv, barem po brojkama, moćne tvrtke

– Pa znate kako, mi smo se upoznali s tim događanjima i tim lažnim preparatima i odlučili smo reagirati kad smo vidjeli što se sve radi ljudima. Ovdje upozoravam i radnike u toj tvrtki, dovodi vas se u zabludu i sudionici ste kriminala i vi možete odgovarati. Mi smo udruga koja ne štiti samo radnike nego i sve građane te smo morali poduzeti neke radnje protiv ove kompanije. Oni tolike godine rade na ovim prostorima i bili su nedodirljivi – ističu. Stvari s ovom tvrtkom su, izgleda, davno izmaknule kontroli. – Mi smo dosad zaštitili 10 tisuća radnika. Zahvaljujući našem angažmanu, pali su i neki inspektori i suci, međutim, sve smo radili izvan javnosti, ali sada smo odlučili izlaziti u javnost, u medije i pružati podršku uspostavljanju zakona i reda. Ovdje se radi o organiziranoj prijevari. Oni su radili ovdje, zatim u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Turskoj, a počeli su se širiti i na američko tržište – kažu iz Radničkog pokreta za Večernji list.

Na Indexu su pak dobili informaciju da njihove čajeve proizvodi institut u Zagrebu, koji ne postoji. Agencije za lijekove Halmed u Hrvatskoj i ALMBiH u BiH potvrdile su da proizvodi koje prodaje sporna kompanija nisu na popisu registriranih lijekova. I ako mislite da je to sve, tvrtka ima desetke registriranih domena i koristi poznate osobe da prevari stanovništvo. Tako su iskoristili Jasnu Diklić.

Jasna Diklić jedna od žrtava

Popularna glumica za Index je ispričala da je prošla kalvariju i s pravosudnim institucijama u Sarajevu dok nije nestala s njihovih internetskih stranica. – Međutim, i dalje se objavljuju sramotni “intervjui” s poznatim osobama, i dalje se reklamiraju lažni čajevi, i dalje se obmanjuje javnost i uzima velik novac. To je cijela hobotnica čiji su krakovi u mnogim zemljama i kojima se, očito, ne može ili ne želi stati ukraj – kazala je Jasna Diklić. Tu su još i prijetnje radnicima i štošta drugo. Hoće li ova trakavica doživjeti pravosudni proces? Federalna uprava policije podnijela je izvješće o počinjenom kaznenom djelu Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu.

U istragu su se uključile i druge zemlje…

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...