Search
Close this search box.

U Federaciji BiH broj upisanih studenata manji za 6,1 posto, diplomiranih za 10,6 posto

Podijeli članak:

U zimskom semestru akademske 2023/2024. godine na visokoškolske ustanove u Federaciji BiH upisano je ukupno 50.354 studenta, što je za 6,1 posto ili za 3.264 studenta manje u odnosu na prethodnu akademsku godinu.

Broj studenata koji su upisali studij prema “Starom studijskom programu” je 102 ili 0,2 posto od ukupnog broja upisanih studenata.

Prema prilagođenom “Bolonjskom studijskom programu” upisana su 50.252 studenta što čini 99,8 posto od ukupnog broja upisanih studenata.

Diplomiralo 9.275 studenata

Udio studentica u ukupnom broju upisanih studenata je 60,4 posto.

Na redovni studij upisano je 76 posto studenata, na vanredni 19,5 posto, a na studij na daljinu 4,5 posto studenata.

U 2023. godini u Federaciji BiH diplomiralo je 9.275 studenata što je za 10,6 posto ili za 1.099 studenata manje u odnosu na 2022. godinu. Broj diplomiranih žena je 5.951 ili 64,2 posto.

Od ukupnog broja diplomiranih studenata na visokim školama diplomiralo je 4,3 posto studenata, a na univerzitetima 95,7 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

U Federaciji BiH u akademskoj 2023/2034. godini na visokoškolskim ustanovama po osnovu ugovora o radu zaposlen je 3.871 nastavnik i suradnik od kojih su 3.683 žene, dok je po drugom osnovu – po osnovu drugog ugovora angažirano 3.697 nastavnika i suradnika od kojih su 1.803 žene.

Podaci statistike visokog obrazovanja su rezultat obrade podataka o studentima na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH.

Podaci se prikupljaju putem obrazaca ŠV-22 (kontrolni zbirni list) , prijavni list za upis studenata (obrazac ŠV-20) koji ispunjavaju studenti pri upisu na sve godine studija, statistički list za studente koji su diplomirali/završili studije (obrazac ŠV-50) i obrazac ŠV-60 (podaci o broju i strukturi nastavnog osoblja u zimskom semestru svake godine).

Podaci uključuju sve nastavnike i suradnike u nastavi koji predaju na visokoškolskim ustanovama i koji ne predstavljaju fizički broj osoba jer nastavnik i suradnik u nastavi može predavati na dva ili više fakulteta.

Statističkim istraživanjem obuhvaćeni su svi studenti upisani u zimskom semestru na sve visokoškolske ustanove u Federaciji BiH.

U istraživanju su prikazani studenti koji su nastavili studij prema “starom” programu i oni koji su se upisali prema Bolonjskom procesu. Istraživanjem nisu obuhvaćeni apsolventi budući da ne upisuju godinu već samo završavaju studij.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vremena je sve manje, a nadležni u BiH nisu preduzeli sve mjere koje im...

Uprkos teškim ekonomskim vremenima, u Bosni i Hercegovini ipak postoje brojni svijetli primjeri uspješnih...

Jedan se čovjek iz sela kod Vareša sprijateljio s divljom životinjom koju očito redovito...

Heste li ikada čuli da muškarac i žena nisu htjeli doći na vlastito vjenčanje?

Struja skuplja, ali po blokovima i različitim tarifama. Aniliziramo: ko će i koliko plaćati?...

Оsim okupljanja predstavnika svih Sindikalnih organizacija zdravstva iz Republike Sprske, ranije su u štrajku...