U FBiH prosječna neto plata u septembru 1.260 KM, a bruto plata 1.960 KM

Podijeli članak:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za septembar 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.260 KM i nominalno je niža za 1,6 posto, a realno  za 2,0 posto, u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna isplaćena neto plata za septembar 2023. godine nominalno je viša za 10,5  posto, a realno viša za 7,9  posto.

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 pokazuje da je u septembru  2023. u odnosu na august iste godine najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno u djelatnostima:  Umjetnost, zabava i rekreacija za 1,8 posto, Ostale uslužne djelatnosti za 0,8 posto, te Obrazovanje za 0,7 posto.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u djelatnostima: Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 6,1 posto, Djelatnost zdravstvene i socijalne zaštite za 5,9 posto i Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 5,2 posto. Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za septembar 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.960 KM i nominalno je niža za 1,6 posto, a realno za 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna bruto plata zaposlenih za septembar 2023. godine nominalno je viša za 11 posto,  a realno viša za 8,4 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

 

 

federalna.ba/Fena

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...