U FBiH 76.000 osoba ima mirovine “niže od najnižih”

Podijeli članak:

Predstavnici Saveza udruga umirovljenika FBiH tijekom nedavnog susreta s novoizabranim federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem istaknuli su da u FBiH ima 76.000 nositelja razmjernih mirovina koje su “niže od najnižih”.

Razmjerna mirovina je kada osiguranik nema dovoljno staža u FBiH da bi ostvario uvjet za mirovinu, nego mu je za ispunjenje uvjeta za mirovinu potreban staž ostvaren kod drugih nositelja osiguranja. U više navrata u javnosti se moglo čuti kako se razmjerne mirovine ne povećavaju kada i ostale mirovine, na što su u Federalnom zavodu MIO za Faktor kazali kako to nije istina.

– Što se tiče razmjernih mirovina, nije točno da se one ne povećavaju, usklađuju se kao i ostale mirovine, s tim da osobe nemaju pravo na minimalnu ili zajamčenu mirovinu kada su korisnici razmjerne mirovine. Razmjerne mirovine usklađuju se kao i sve ostale. I sada su povećane za 16,25% kao i drugima, samo što je osnovica 100 KM, pa 16,25% nije puno kao u nekom slučaju gdje je mirovina 1000 KM – kazao je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda MIO.

Predsjednik Saveza umirovljenika ZDŽ-a Mustafa Trakić u više navrata je ukazivao kako u ovoj županiji živi 2500 umirovljenika koji su staž zaradili u prijeratnoj srbijanskoj tvrtki Minel koja je bila u krugu Željezare Zenica i da jedva preživljavaju zbog niskih mirovina.

– Što se tiče slučaja iz Zenice, ako imaju staž koji spada pod teret srbijanskog nositelja osiguranja, to je jednostavno tako. Recimo, čovjek ima staža u Njemačkoj ili u RH ili Srbiji, taj dio staža snosi inozemni nositelj osiguranja, a drugi snosimo mi. Razmjerna mirovina je u slučajevima kada ljudi nemaju dovoljno staža da bi ostvarili našu samostalnu mirovinu – kazao je Kvesić.

(vecernji.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...