U džamiji Šehidiji održan tradicionalni šehidski mevlud

Podijeli članak:

Šehidi su zaslužni što mi danas uživamo u blagodatima slobode, mira, u blagodatima življenja svoje vjere i baštinjenja svoje tradicije. Džemat Šibenica ima najveći broj šehida od svih džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce i zbog ove činjenice džamija u džematu Šibenica nosi ime Šehidija.

Danas je u džamiji Šehidiji održan tradicionalni šehidski mevlud uz prisustvo velikog broja vjernika, a treba istaći podatak da je ovom mevludu prisustvovalo i trideset i sedmoro (37) djece.

Upravo je zbog djece i mladih džemata Šibenica glavni imam MIZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžić u svom obraćanju na mevludu, između ostalog, govorio i o aktuelnim temama i problemima našeg društva.

“Ne mogu mladi ostati u nepravdi, gdje nepismeni gazda uzima platu od 5000 KM, a školovanom zaposleniku koji zaradi i sebi njemu, ponudi platu od 1000 KM, gdje za stipendije vrijednom studentu daju po 100 KM mjesečno, a sebi za razne pasivne upravne odbore uzimaju i do 500 KM mjesečno…Svjedočim pred dragim Bogom i pred šehidima da ćemo svi odgovarati zato što u miru gubimo ono što smo odhranili u ratu, našu djecu”, istakao je Hadžić.

Povodom šehidskog mevluda u Šibenici šejh Ramiz-ef. Bećirović prisjetio se šehida Rasima Halabe.

“Kada bih pisao svoja prisjećanja na gazije iz Šibenice mogao bih napisati jednu cijelu knjigu. Ovom prilikom ću kratko nas potsjetiti na Rahmetli Rasima Halabu koji je rođen 1958. godine, sina Sulje i Sadike, supruga Hafize, a oca Remzije, Senahida, Enise, Sabine i najmlađeg Enesa kome sam u Mutnici učio ezan i ikamet i nadijevao ime i koji svog rahmetli babu nije mogao uživo upoznati. Rahmetli Rasim je ostao upamćen još u Teritorijalnoj odbrani Jajca kada nije htio kao pojedini njegovi suborci preći u redove HVO. Ostao je vjeran svojoj domovini i svojoj Armiji u 305/705 Slavnoj brdskoj brigadi i bio u njenim redovima do posljednjeg časa svoga ovodunjalučkog života kada je šehidio u mjestu Vejzovići (13.8.1995.) na području Donjeg Vakufa nadomak svoje Šibenice u akciji za oslobađanje Jajca koje je uslijedilo mjesec dana nakon što je on svoj život ugradio u temelje Bosne i Hercegovine.”

Tradicionalni šehidski mevludi u džematima Medžlisa Islamske zajednice Jajce prilika su za okupljanja, sastajanja i druženja u džamijama, prisjećanja na najvrjednije sinove našeg grada i domovine i ukazivanje časti njihovim roditeljima i porodicama.

Gospodaru naš prihvati naše šehide, stradale i ubijene, učini ih našim šefadžijama i zagovornicima na Sudnjem Danu; učini ih zvijezdama vodiljama u našeme životu, primjerom u vjeri, i sastavi nas sa njima u džennetu Tvome!

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...