U džamijama širom BiH klanjan bajram-namaz

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz.

Mostar: Bajram-namaz po prvi put klanjan u novosagrađenoj džamiji u Željuši

Bajram-namaz je na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan u 47 džamija i mesdžida, a centralna svečanost ove godine upriličena je u Karađoz-begovoj džamiji, gdje je bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović. Po prvi put, bajram su u novosagrađenoj džamiji dočekali vjernici u džematu Željuša u sjevernom dijelu grada. Ova džamija proklanjana je prve ramazanske noći, a u svakoj narednoj, u njoj je klanjan teravih-namaz. Bajram-namaz u Željuši je predvodio Muhamed ef. Purišević.

“Mnogo je stvari koje su nam zajedničke i oko kojih se možemo okupiti. Nikome u prilog ne idu isključivost i getoizacija ili iseljavanje i odlazak iz zemlje. Nikome ne u prilog ne idu pusti krajevi, neobrađena i u korov zarasla polja i nezasijane oranice. Stanje nereda nije prirodno stanje za život na zemlji”, naveo je ef. Purišević.

Glavni imam mostarskog Medžlisa Dino ef. Maksumić podsjetio je da se posljednjih decenija otvorilo mnogo obnovljenih i novosagrađenih džamija, što na ilustrativan način govori o svijesti i savjesti vjernika na području Mostara. Podsjetio je na Sinan-pašinu džamiju, najstariju u Mostaru, zatim i na džamiju hadži Saliha Temima, a jedna u nizu je i džamija u Željuši.

Vjernici klanjali bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci

Vjernici u Banjaluci u Ferhat-pašinoj džamiji klanjali su jutros bajram-namaz i nakon ramazanskog posta počeli obilježavanje muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama.

“Obradovan sam da možemo danas iz ovog lijepog grada poslati zajedničku radost svih žitelja, a posebno nas Bošnjaka, muslimana, koji na ovaj način iskazujemo radost ovogodišnjeg Ramazanskog bajrama. Ramazan smo proveli doista u intenzivnim ibadetima i ja sam jako sretan što smo na ovaj način mogli biti u društvu sa našim vjernicima i svim sugrađanima i podijeliti trenutke blagoslovljenog mjeseca, ne biti egoisti nego pružiti ruku i dati jednu vedrinu ovog grada”, rekao je Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki koji se obratio vjernicima u Ferhadiji.

Istakao je da je bajram dan u kome se slavi i veliča Allah dž.š. i dan zahvalnosti zbog toga što je dao snage čovjeku da obavi i izvrši svoje ibadete.

“On ima i drugu dimenziju, ta dimenzija je sjećanje i osjećanje. Ja ne znam šta je jače u bajramu, da li sjećanje na sve ono što je čovjek prošao u životu ili osjećanje koje ima u tom trenutku dok je blagdan. Ali, u svakom slučaju ovo je dan mira, ovo je dan u kom se zbližavaju ljudi, u kom dijele radost. On harmonizira odnose među ljudima, među narodima, on harmonizira život na ovom svijetu'”, kazao je muftija Abdibegović.

Bajram-namazu u Ferhadiji džamiji prisustvovao je veliki broj vjernika, i onih koji nisu iz Banjaluke.

Centralna bajramska svečanost u Srebrenici: Čast je dočekivati bajrame i praznike u našem gradu

Centralna bajramska svečanost za područje opštine Srebrenica održana je u Bijeloj džamiji u Srebrenici, a pored ove džamije bajram–namaz je klanjan još i u Sućesci, Potočarima, Luci, Krušev Dolu, Osmačama, Dobraku i Osatu.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damira ef. Peštalića za vjernike bajram predstavlja radost koju treba podijeliti sa svojim voljenima, rodbinom, prijateljima i komšijama.

“Ja sam ponosan na vjernike, na Bošnjake u Srebrenici, jer su svih ovih mjeseci pokazali odgovornost i istrajnost”, rekao je u obraćanju Damir ef. Peštalić.

Dodao je da je velika radost dočekivati bajrame u Srebrenici.

“Srebrenica je u našoj domovini najljepše mjesto, čast je dočekivati bajrame i praznike u našem gradu, u zajedništvu, zbog naše djece koja se rađaju i odrastaju ovdje. Nadam se da ćemo im omogućiti da tako bude i u budućnosti, dok je svijeta i vijeka”, istakao je ef. Peštalić.

On je uputio bajramsku čestitku muslimanima u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

BHRT