U državnim institucijama oko 800 Bošnjaka manje od broja koji im pripada

Podijeli članak:

Iz dostavljenih podataka očigledan je značajan debalans po pitanju zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama, jer Bošnjaci imaju 783 zaposlenih manje od broja koji im prema zakonu pripada. Srba je na 423 pozicija više, Hrvata također više na 478 pozicija i Ostalih je na 118 pozicija manje.

Šemsudin Mehmedović (SDA) zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici tog doma iznio je podatke koje je dobio u odgovorima 71 institucije BiH od kojih je tražio da mu dostave podatke o brojčanoj i procentualnoj nacionalnoj zastupljenosti državnih/policijskih službenika i zaposlenika (Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih), kao i rukovodstva, rukovodećih državnih službenika i šefova unutrašnjih organizacionih jedinica.

Mehmedović je kazao da je iz odgovora koje je dobio u 71 državnoj instituciji ukupno zaposlenih 10.921, a od tog broja Bošnjaka je 4.689, Srba 3.785, Hrvata 2.164 i Ostalih 283.

-Iz dostavljenih podataka očigledan je značajan debalans po pitanju zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama, jer Bošnjaci imaju 783 zaposlenih manje od broja koji im prema zakonu pripada. Srba je na 423 pozicija više, Hrvata također više na 478 pozicija i Ostalih je na 118 pozicija manje. Izraženo u procentima Hrvata je više za 28,4% nego što zakon propisuje, Srba je više za 12,6%, Ostalih je 29,6 % manje i Bošnjaka je manje za 14,3 % – naveo je Mehmedović.

Tokom rasprave o ovoj temi moglo se čuti kako je do ovog debalansa došlo zbog toga jer upravo Bošnjaci, odnosno SDA koja je godinama bila u valsti, nisu vodili računa o poštivanju zakona u tom segmentu.

Mehmedović je rekao da su još porazniji podaci za rukovodstvo, rukovodeće državne/policijske službenike i šefove unutrašnjih organizacionih jedinica.

-U organima uprave osigurava se odgovarajuća nacionalna zastupljenost državnih službenika i zaposlenika u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva, a prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini. Podsjećam vas da prema Popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini ima 50,11% Bošnjaka, 30,78% Srba, 15,43% Hrvata i 3,68% Ostalih. Smatram da se Predstavnički dom mora odrediti prema činjenici da se ne poštuju odredbe zakona Bosne i Hercegovine kojima je utvrđeno da je popis stanovništva iz 2013. godine osnov za nacionalnu zastupljenost zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine – naveo je Mehmedović.

Kazao je da Predstavnički dom do sada nije posvetio pażnju navedenom niti su mu Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Agencija za državnu slużbu Bosne i Hercegovine dostavljali informacije o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...