U Crnoj Gori nove mjere: S covid potvrdama u poslovne zgrade, trgovine

Nacionalna digitalna covid potvrda bit će uvjet za ulazak u poslovne centre, a već od 9. oktobra ona će u Crnoj Gori biti neophodna i za odlazak u trgovine, čija je površina iznad 1.000 kvadrata.

Istovremeno, covid potvrda, shodno novim mjerama Vlade Crne Gore, koje su saopštene u petak, sada se izdaje odmah nakon druge doze vakcine, kad postaje i validna.

“Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna covid potvrda je uslov i za ulazak u poslovne centre; poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od  1.000 metara kvadratnih”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, a prenosi RTCG.

Vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.

Galić je najavio da će za 14 dana, odnosno od 9. oktobra, Nacionalna digitalna covid potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

“Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne covid potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata”, rekao je Galić.

Dozvoljava se, kako je rekao, izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

 Galić je na konferenciji za medije povodom predstavljanja novih mjera rekao kako je svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio makar jednu dozu vakcine, protiv korone, dok ih je oko 45 posto revakcinisano.

“To je dobar rezultat, s obzirom na to da je godinama jačao otpor prema vakcinama u Crnoj Gori”, rekao je Galić.

Ponovio je kako devet od deset preminulih covid pacijenata nije bilo vakcinisano, kao i ogromna većina hospitalizovanih.

(Fena)