U Češkoj produžena vanredna situacija do 11. aprila

Poslanički dom češkog parlamenta odobrio je vladi premijera Andreja Babiša da produži vanrednu situaciju do 11. aprila zbog pandemije koronavirusa.

“Došao sam danas da već sedmi put tražim vanrednu situaciju. Ovog puta je situacija drugačija, tražim od vas da produžite vanrednu situaciju, ali vjerujem da je ovo posljednji put”, kazao je poslanicima ministar zdravlja Jan Blatni.

Glavni razlog da vlada ponovo zahtijeva produženje vanredne situacije, a ne da postupa prema novom Zakonu o pandemiji koji joj daje široka ovlašćenja za sanitarne mjere, jeste to što samo u vanrednoj situaciji može da se nastavi zabrana kretanja Čeha van okruga u kojim žive, mjera koja je na snazi od 1. marta.

Vanredna situacija u Češkoj traje od 5. oktobra i ovog puta tokom narednih 14 dana, a posebno tokom Uskrsa treba da pomogne da kada epidemija usporava i smanjuju se dnevni priraštaji novozaraženih ispod 10.000, radnim danima rasterećene budu i bolnice, posebno intenzivna nega i ležajevi sa respiratorima.

Tokom marta češki zdravstveni sistem došao je na ivicu kolapsa, a Češka je prema broju umrlih na milion stanovnika ponovo ovog petka najgora u Evropi sa 274 preminula na milion stanovnika u posljednjih 14 dana.

Slijedi Mađarska sa 252 umrlih, a treća je Slovačka sa 217 žrtava virusa korona na milion stanovnika.

Premijer Andrej Babiš je Česima obećao da će uz ubrzanu vakcinaciju moći na ljetovanje u inostranstvo već ove sezone, samo ako se strpe i poštuju sanitarne mjere tokom usrkšnjih praznika.

BHRT