U Češkoj pooštrene restriktivne mjere

Češka od 1. marta uvodi pooštrene restriktive mjere zbog pandemije koronavirusa dok se broj umrlih od posljedica infekcije bliži 20.000, a zdravstveni sistem se nalazi pred pucanje.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od posljedica infekcije do sada je umrlo 19.999 ljudi. Broj zaraženih od početka pandemije u roku od 24 časa porastao je za 14.457 na više od 1,2 miliona, navodi DPA.

Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček rekao je sinoć da će zbog dramatičnog porasta broja zaraženih Češka drastično ograničiti slobodu kretanja ljudi širom zemlje.

Od ponedjeljka 1. marta biće dozvoljen izlaz iz oblasti samo u izuzetnim slučajevima.

Odlasci na posao, ljekaru, i dalje su dozvoljena, pod uslovom da građani pruže odgovarajuće dokaze.

Šetnje i bavljenje sportom u slobodno vrijeme biće dozvoljeni samo u gradu ili opštini stanovnika.

Mjere će se u početku primjenjivati tri nedjelje. Policija će provjeravati da li se poštuju, a u tu svrhu je raspoređeno i 5.000 vojnika.

Premijer Andrej Babiš upozorio je ranije da je država na putu da se suoči sa “potpunom katastrofom” u bolnicama ako infekcije ne počnu opadati.

Parlament je juče usvojio zakon koji omogućava da vlada daleko jednostavnije primjenjuje ograničenja, poput zatvaranja prodavnica.

Manjinska Vlada premijera Babiša ponovo je proglasila vanredno stanje, koje je na snazi do 28. marta. Prethodno je parlament odbio produženje ranije uvedenog vanrednog stanja zbog, između ostalog, pravnih razloga.

Vlada je dala zeleno svjetlo za razgovore sa Njemačkom i Poljskom o transferu pacijenata zaraženih virusom korona kojima je potrebno intenzivno liječenje.

Češki ministar zdravlja Jan Blatni rekao je da će se to dogoditi samo ukoliko bude neophodno. Skoro 7.200 pacijenata zaraženih virusom korona liječi se u bolnicama, a kapaciteti u nekim regionima su praktično popunjeni.

Ministarstvo zdravlja prijavilo je juče 14.457 novih slučajeva koronavirusa.

BHRT