U Češkoj do 23. decembra produžena vanredna ovlaštenja

Poslanici Donjeg doma češkog parlamenta odobrili su zahtjev administracije za produženje vanrednih ovlaštenja do 23. decembra radi suzbijanja širenja virusa korona.

Broj zaraženih je ponovo u porastu u Češkoj koja je u jesen bila među najpogođenijim virusom korona u Evropi. Rast broja oboljelih desio se samo sedam dana nakon što su vlasti ublažile restriktivne mjere i dozvolile su otvaranje prodavnica i restorana prvi put od oktobra.

Vanredna situacija je pravna osnova za određene mjere administracije pokrenute kako bi se usporilo širenje virusa korona, poput ograničenja okupljanja ili privremenog zatvaranja firmi.

Administracija premijera Andreja Babiša zatražila je tridesetodnevno produženje vanrednih ovlaštenja od 12. decembra. Kraći period produženja predožili su poslanici Komunističke partije i taj prijedlog je danas odobren u Donjem domu parlamenta.

U Češkoj je juče registrovano 5.848 zaraženih što je najviše od 24. novembra. Od početka pandemije u Češkoj je od početka pandemije oboljelo 556.927 osoba. Preminulo je 9.126 osoba.

BHRT