U Bosanskom Novom ukinuta vanredna situacija, vodostaj Sane u padu oko Prijedora

Podijeli članak:

U Opštini Bosanski Novi ukinuta je vanredna situacija koja je bila proglašena zbog poplava koje su nastale uslijed obilnih padavina i izlijevanja rijeka Une i Sane.

Načelnik Miroslav Drljača istakao je da se Una povukla za 89 centimetara, ali da su i dalje na snazi redovne mjere zaštite od poplava.

“Nismo imali posebnih akcija na terenu tokom noći. Imamo do sada ukupno 166 prijava za oštećenja koja su nastala zbog poplava, a najteža su oštećenja ulazaka vode u stambene prostore, kojih je ukupno 61, 25, prijava je za klizišta i ne mislimo da su ovo konačni brojevi. Tek sada slijedi procjena štete”, kazao je Drljača za RTRS.

Za oko pola metra opao je vodostaj Sane na području Prijedora, a u opadanju je i Gomjenica, izjavio je šef gradskog Odsjeka civilne zaštite Miroslav Krneta.

“Stanje u Prijedoru je mnogo povoljnije nego jučer, Sana i dalje opada, uzvodno u Sanskom Mostu vodostaj je manji za 69, a u Ključu za 48 centimetara. Dobro je da se na području Raškovca, Bišćana, Tukova, Brezičana i Cikota, Sana povlači iz zaplavljenog dijela i ostaje na pojedinim mjestima, u takozvanim prirodnim depresijama”, kazao je Krneta novinarima u Prijedoru.

On je istakao da nema precizne podatke o broju poplavljenih kuća, ali da je riječ o naseljima Bišćani i Raškovac i da će komisije na terenu utvrditi stanje.

(Jajce Online/Adna Smajlović Skopljak)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ma koliko se mi lagali da to nije tako, u Bosni i Hercegovini su...

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...