Jajce Online
GLOBUS

U bogatoj Njemačkoj mnogi obilaze banke hrane, potrebitih je toliko da se ne primaju novi, a očekuje se teža kriza

Kriza vezana s visokom inflacijom i energetskom krizom je u Hrvatskoj i svugdje, pa i u bogatoj Njemačkoj.

Najbolji pokazatelj krize su takozvane banke hrane kojih je u Njemačkoj oko 1000. One uzimaju artikle koje supermarketi ne smiju prodavati zbog bliskog isteka roka trajanja pa je one po vrlo povoljnim cijenama prodaju socijalno potrebitim građanima.

Umirovljenik Uwe Zauer kaže da je to jedni način da dođe do hranjivog obroka jer mu je zbog rasta cijena postalo nemoguće preživjeti s mirovinom od 368 eura.

“Jedva sasstavljam kraj s krajem. Da nema organizacija poput ove, bio bih u još težoj situaciji”, kaže on za Al Jazeeru.

U posljednje vrijeme banke hrane moraju odbijati građane jer hrane nemaju dovoljno.

“Broj ljudi koji nam dolazi je povećan pa smo morali obustaviti registraciju novih korisnika i hranu davati samo onima koji su dugo kod nas”, rekao je Rolf Jaenke iz organizacije “Berliner tafel”.

Vladinom politikom nisu zadovoljni ni volonteri u bankama hrane, a korisnici bježe od kamera jer ih je sram što tu moraju dolaziti po pomoć.

Kako bi im pomogla u borbi s visokom inflacijom, Vlada je svim Nijemcima osigurala novačane isplate, ali mnogi misle da to nije dovoljno.

“Država nas je zeznula. Parlamentarci dobivaju 700 eura zbog visoke inflacije, a mi dobivamo 50 eura. Sramota je kako se odnose prema starijima. I mi smo marljivo radili za ovu zemlju”, kaže umirovljenica Hilde Hertal za Al Jazeeru.

Da stvar bude gora, ove godine se očekuje dodatni porast krize i broja korisnika, a država će biti u recesiji, dok se najbogatiji nisu osobito iskazali u socijalnom osjećaju.

Povezane vijesti

Šprajc o golišavom vođenju emisije: Očito da gledatelji traže ovakav format

admin

Ovako nešto u Italiji se ne bilježi desetljećima, nevrijeme je nosilo sve pred sobom, padala je tuča veličine jabuke. Pogledajte fotografije i videa

admin

Moskva je u ekstazi zbog Milanovića, naslovnice Putinovih glasila prenose njegove izjave o Ukrajini te prepucavanje s Plenkovićem

admin