U Bihaću promovisana knjiga “Kazivanja” Zehrudin-ef. Hadžića i izdanja Medžlisa Jajce

Podijeli članak:

Knjga “Kazivanja” Zehrudin-ef. Hadžića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce, i izdanja Medžlisa Jajce promovirana su u na Islamskom pedagoškom fakultetu (IPF) Bihaću.

Promotori su bili Zehrudin-ef. Hadžić, prof. dr. Sulejman Topoljak i Amir-ef. Čavak, dok je Nazif-ef. Horozović moderirao ovu promociju.

Dobrodošlicu i uvodnu riječ na promociji je imao dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić.

On je istakao da je ustanova na čijem je čelu mjesto brojnih tribina, promocija i naučnih skupova. Zahvalio je Zehrudin-ef. Hadžiću na dolasku u Bihać, te na činjenici da je dodijelio nekoliko jednokratnih stipendija studentima ovog fakulteta i što je promociju svoje knjige održao u Sali ovog fakulteta.

Apostrofirao je na važnost pisanja i izdavanja kvalitetne literature i da je od velike važnosti da naše kuće obiluju knjigama i da naše slobodno vrijeme provodimo čitajući različitu literaturu.

Prvi promotor je bio Amir-ef. Čavak, glavni imam Medžlisa Donji Vakuf. On je predstavio autora prisutnoj publici i istakao veliki doprinos kojeg daje Zehrudin-ef. Hadžić kroz cijeli svoj profesionalni rad u Medžlisu Jajce i medresu “Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjaluci, čiji je odnedavno profesor, a da je ova knjiga jedno osvježenje i veoma korisno štivo za svakog čovjeka, pogotovo one koji se bave javnim poslovima.

– Smatram se ova knjiga ne čita, već se iščitava, jer je ona plod iskustava kroz koje je prošao autor i smatram da je Zehrudin-ef. Hadžić avangarda Islamske zajednice i Bošnjačkog naroda, koji je za relativno kratko vrijeme implementirao važne projekte u Jajcu. Ova knjiga je prošla “sito i rašeto” od veoma eminentnih intelektualaca i zato je ona kvalitetna i veoma prihvatljiva čitaocima. Imao sam privilegiju, družeći se sa Zehrudin-ef., da od njega lično slušam neke fragmente koje je uvrstio u knjigu. Specifikum ove knjige jeste da je ona nepredvidiva. Autor često postavlja pitanja, provocira, inicira i navodi na razmišljanja, a pri tome od čitaoca traži da bude nepotkupljiv, svoj i originalan. Smatram da je privilegija imati ovu knjigu i provoditi vrijeme čitajući je – rekao je promotor Čavak.

c.jpg - U Bihaću promovisanja knjiga Kazivanja Zehrudin-ef. Hadžića i izdanja Medžlisa Jajce

Prof. dr. Sulejman Topoljak, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, je pohvalio ovu knjigu i njenog autora, te istakao da je na prijedlog jednog njegovog studenta pročitao ovu knjigu i ostao zadivljen hrabrošću, originalnošću i inteligencijom autora u pisanju ove knjige, naglašavajući važnost postojanja uleme koja će dijagnosticirati probleme i ponuditi adekvatne smjernice za njihovo rješavanje.

– Kaže se da je naslov knjiga njena šifra i da on odražava sadržaj i poruke njene, a knjiga opet najbolje govori o autoru, o njegovoj intelektualnoj, ideološkoj, misaonoj, kulturnoj i svakoj drugoj dimenziji. Ovaj naslov je veoma aluzivan, inspirativan, dubok, dalekovidan, dijagnostičan, realističan, idealističan, mudar i poučan. Prva moja asocijacija kada sam uzeo u ruke ovu knjigu je Kur'an, jer Kur'an ima suru “Kazivanje” i cijeli Kur'an je prožet kazivanjima o brojnim događajima i narodima, ali isključivo iz prizme iskustva kroz koja su prošli, o stavovima koje su zauzeli i o ishodima koje su doživjeli. Takva je i ova knjiga, inspirisana Kur'anskim istinama, a utemeljena na iskustvu i dobrim praksama autora – rekao je prof. Topoljak.

Na kraju se sa nekoliko riječi o knjizi obratio i autor Zehrudin-ef. Hadžić. On je istakao da je često od svojih saradnika dobivao sugestije da svoja razmišljanja sakupi u knjigu, ali da je prijelomni trenutak bio kada ga je akademik Esad Duraković nazvao i insistirao da objavi u knjizi ono što je parcijalno objavljivao u medijima.

Također, Zehrudin-ef. je fokus svoga obraćanja stavio na sedam knjiga u izdanju Medžlisa Jajce, koji afirmišu vjerski, kulturni i tradicijski identitet muslimana u ovom gradu.

– Zajedničko za svih ovih sedam knjiga jeste da je izdavač Medžlis Jajce, da nije jedan autor i da je saradnja uspostavljena sa velikim brojem institucija kroz ove knjige. Često nam ne polazi za rukom da objedinimo kvalitetne pojedince, a da oni provedu izvjesno vrijeme zajedno da rade na zajedničkim projektima. Mi smo uspjeli objediniti ne samo pojedince, nego i institucije s kojima smo sarađivali. Mi smo u ova izdanja uključili medžlis kao instituciju, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Agenciju za kulturu i turizam općine Jajce. Tokom ovih projekata 18 imama našeg medžlisa je obučeno kako i na koji način uraditi terensko istraživanje i njihov doprinos ovim izdanjima je doista velik. Karakteristika ovih izdanja jeste da o ovim temama nije niko prije nas pisao i stoga je veliki značaj za nas u Jajcu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, da imamo ovakve radove koji nesumnjivo potvrđuju našu centralnu ulogu u našem gradu i državi – poručio je Zehrudin-ef. Hadžić zahvalivši se svima koji su organizirali njegov dolazak i boravak u Krajini.

Prethodno je delegacija Medžlisa IZ Jajce predvođena glavnim imamom Zehrudin-ef. Hadžićem posjetila muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudina Hodžića, direktora medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdiju Handanovića i glavnog imamam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehića. Također je upriličeno druženje i razgovor sa imamima Medžlisa IZ Bihać.

 

(Preporod.info)

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...