Naslovnica DRUŠTVO U BiH živi 1.149 stogodišnjaka, evo gdje ih je najviše

U BiH živi 1.149 stogodišnjaka, evo gdje ih je najviše

U BiH živi 1.149 osoba koje imaju 100 i više godina, od čega je 329 muškaraca, te 820 žena, potvrđeno je iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Kako naglašavaju iz IDDEEA-e, najviše stogodišnjaka, njih 195, živi na teritoriji grada Sarajevo, a od toga je 131 osoba ženskog, te 64 muškog spola, pišu Nezavisne.

BiH tu nije jedinstvena – kada je riječ o životnom vijeku, prema riječima stručnjaka, i u Evropi je razlika pet do šest godina u korist žena. U nekim zemljama svijeta, poput, recimo, Japana, ta razlika je i veća. Štaviše, prema dostupnim podacima, posljednji popis u BiH pokazao je da je među osobama starosti do 48 godina više muškaraca.

Međutim, nakon navršene 48. godine po brojnosti prednjače žene. Što je populacija starija, sve veći je procenat dama u odnosu na muškarce. Recimo, iznad 85 godina starosti dolaze dvije žene na jednog muškarca. Stručnjaci ističu da je duži vijek žena u odnosu na muškarce uobičajena pojava u cijelom svijetu, te da postoji više faktora koji na to utječu.

– Kao prvi faktor možemo navesti biološki. Iako su muškarci fizički jači spol, žene su fiziološki otporniji, tako da mnoge bolesti koje napadaju muškarce dolaze ranije, a žene napadaju znatno kasnije. Samim tim je smrtnost ženske populacije manja u odnosu na smrtnost muške populacije – rekao je Aleksandar Majić, demograf.

Dodaje da tu utječu i faktori rizika, jer su muškarci mnogo skloniji konzumaciji alkohola, duhana, opijata…, a tu su i nasilne smrti, poput povreda na radu i sl., jer muškarci rade teže fizičke poslove. Osim toga, kada je riječ o ubistvima i samoubistvima, na jednu umrlu ženu “idu” četiri muškarca, a i saobraćajne nesreće su četiri puta učestalije kod muškaraca u odnosu na žene. Zanimljivo je da raste broj bh. građana s navršenih stotinu i više godina, pa ih je tako u proljeće 2019. bilo 850.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna starost umrlih u BiH u 2019. iznosila je nešto više od 74 godine. Kad je riječ o ženama, prosjek je oko 77 godina, a kod muškaraca oko 71 i po godinu.