U BiH trenutno nema konsenzusa o NATO integracijama

Trenutno u Bosni i Hercegovini ne postoji apsolutni konsenzus o procesu NATO integracija, izjavio je zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić.

“Jedan od partnerskih alata NATO-a je i politički dijalog, te se ipak nadam da bismo jednom intenziviranom kampanjom za animiranje svih institucija i na svim nivoima u BiH mogli otkloniti zastoje. Ministarstvo odbrane i Oružane snage spremni su da daju puni doprinos u tom kontekstu”, naglasio je Krešić.

Krešić je u obraćanju učesnicima onlajn bezbjednosnog foruma “2BS” (To be Secure), u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, rekao “da su evroatlantske integracije BiH od strateškog značaja za sve aktere uključene u rješavanje složenih pitanja”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

On je govorio i o strateškom konceptu NATO-a, savremenim izazovima i prijetnjama kao što su pandemija koronavirusa, klimatske promjene, ilegalne migracije i sajber prijetnje.

Na Forumu je bilo riječi i o ključnim izazovima koji očekuju zapadni Balkan u narednom periodu, kao i o budućnosti NATO-a.

Rad Foruma obilježilo je brojno učešće visokih zvaničnika, istaknutih akademika i eksperata koji se bave pitanjima globalne i transatlantske bezbjednosti u jugoistočnoj Evropi i drugih zvaničnika iz zemlje i regiona.

BHRT