Search
Close this search box.

U BiH mizerne kazne za rad “na crno”, u Njemačkoj do deset godina zatvora

Podijeli članak:

Baš kad smo pomislili da se i u BiH uvodi potpuni red u sustav i da stvarno nema tko raditi “na crno”, inspekcija prođe Federacijom i otkrije 78 neprijavljenih radnika. To je epilog šire akcije o kojoj je Večernjak već pisao, a u kojoj je izvršeno 314 inspekcijskih nadzora, piše Večernji list BiH

Također, 23 objekta su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad, 23 porezna obveznika nemaju fiskalni uređaj, u jednom slučaju s inspekcijom je morao reagirati i MUP…

Sve po zakonu

Rad “na crno” ovdje je višedesetljetni problem ili, da budemo precizni, otkad je države, to je problem. U nekim prošlim vremenima svi smo na neki način osjetili taj rad “na crno” pa se činilo da je bilo kakav ugovor dobitak na lutriji. Naravno, to je posljedica šutnje bh. stanovništva, diktature nekih poslodavaca i podrške države tome, ali i sindikata koji se osnuju tek da bi sindikalni šef “ubrao” sebi poneki bod. I zato nije čudo što ni danas nismo uspostavili potpuni red. Ruku na srce, manje je rada “na crno”. Međutim, ima ga, a broj otkriven u jednom danu to i potvrđuje. Mnogi će reći da su niske kazne za prekršaje razlog tome.

– Kao vlasnik restorana imam sve uredne papire, sve fiskaliziram, radnicima plaćam sve što zakon nalaže. Na kraju krajeva, to su moji radnici i tako pokazujem koliko ih cijenim. Međutim, užasno je koliko neki drugi ne vode računa o tome, pa se i sam upitam jesam li nenormalan jer radim sve po zakonu, mogao bih i ja ostaviti nešto novca sa strane – priča nam vlasnik jednog restorana u Hercegovini koji je zadovoljan radom svog objekta.

Međutim, neke ga stvari razočaravaju. Pokazuje nam vijest od prije nekoliko mjeseci gdje su uhićeni i vlasnik restorana i žena iz BiH koja je kod njega radila “na crno”. Situacija je takva da poslodavcu prijeti čak 10 godina zatvora.

– Da se kod nas zakoni donekle urede pa da je lakše plaćati silne obveze i da onda onaj tko to ne čini bude kažnjen i zatvorskom kaznom, drukčije bi sve bilo. Ovako, svatko funkcionira na neki divlji način – priča nam sugovornik. Prošle godine i Porezna uprava Federacije izdala je priopćenje u kojem je navela da želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. Pozvali su i sudove da pravodobno u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi imale veći i brži preventivni učinak.

– Poreznoj upravi nije primarni cilj kažnjavanje poreznih obveznika, već je osnovni cilj da svaki porezni obveznik pravodobno i u skladu sa zakonom plaća svoje porezne obveze u cilju boljeg učinka sankcije – navodi se. Porezna uprava pozvala je i računovodstvenu i revizorsku profesiju da radi na način koji služi javnom interesu. – Vaša struka može i treba imati značajnu ulogu u sprječavanju nelegalnih aktivnosti poreznih obveznika i odgovornih osoba tako da svojim savjetima i radnjama utječete da ove osobe ne vrše nezakonite radnje, a da one koje to čine prijavite Poreznoj upravi – navedeno je među ostalim. Poslali su poruku i radnicima koji rade “na crno” da o tome obavijeste Poreznu upravu.

– Porezna uprava će sve prijave ozbiljno i temeljito razmotriti i po njima postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima te poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika – naveli su i istaknuli da samo radnik koji je prijavljen može ostvariti zakonom zajamčena prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju na temelju radnog odnosa.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti” – ističe se.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

​Nebrojano puta su takozvani paradajz turisti bili u centru pažnje tokom ljetnih sezona.

​Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je da je ukrajinski tim Dnjepar-1 izbačen iz njenih...

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...