„U BiH jedemo voće staro po dvije godine i jako lošeg kvaliteta“

Podijeli članak:

Savo Minić, aktuelni ministar poljoprivrede Republike Srpske obećao je da će Vlada pomoći u saniranju štete od olujnog nevremena nanio ogromnu štetu agraru.

Obećao je to 20. jula, obišao par imanja i od tada muk.

Ministar ne odgovara ni na upite novinara, a mi smo ih poslali prije 11 dana.

Pitali smo ministra kako komentarišete nezadovoljstvo i tvrdnje poljoprivrednika da niko ne konsultuje, ne obilazi i informiše, da nije napravljen nikakav plan, te da je zakazala komunikacija sa nadležnima u ministarstvu i da su ogorčeni.

Pitali smo i za procjenu štete, te mogu li se poljoprivrednici nadati pomoći i u kom iznosu…

Ali odgovora nema.

S druge strane predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović je uvijeren da pomoći neće ni biti.

„Pomoći nema, oni nemaju sredstava za to, nisu predviđena u budžetu. A šteta je milionska. Prema procjenama komisija, šteta koju su superćelijske oluje i grad napravile u agraru RS od 13. do 22. jula iznosi između 34 i 35 miliona KM, a da su svi prijavili štetu ista bi bila veća od 50 miliona KM, a nisu je prijavili jer u pomoć nisu ni vjerovali. Samo u jednoj lokalnoj zajednici u gradu Gradiška šteta je 23,5 miliona KM, a samo kod voćara oko 7 miliona KM. Stoga smo poslali zahtjev da se novac za saniranje šteta traži od EU fondova i sada je to upućeno u Parlamentarnu skupštinu BiH koja je prihvatila taj zahtjev. Tako da se sada samo nadamo tom novcu od EU fondova, a od naših ne očekujemo baš ništa. Ono što od njih očekujemo jeste da nam u cjelosti isplate budžet koji imamo za proizvedeno i prodato voće, da bar dobiju oni koji su ostvarili kakav-takav rod“,  jasan je Dojčinović.

Upitna je, dodaje, i proizvodnja za narednu godinu i to je sada još jedan veliki problem.

Kaže i da su tražili jako malo novca kako bi se voćarima pomoglo da ulože u stimulanse koje mogu iskoristiti da bi poboljšali diferencijaciju pupa za narednu godinu.

„Od 2011. voćari su najzaduženiji u agrarnom sektoru. I to ne zato jer mi ne znamo raditi, već zbog loših vremenskih uslova, a kada i imamo dobar rod i dobar kvalitet onda ne možemo prodati od jake konkurencije iz Evrope- Poljska, Italija, Moldavija, Makedonija, Srbija… Jer roba koja se uvozi je pod jako visokim subvencijama, a mi subvencija nemamo i ne možemo to da pratimo. Voćarstvo je došlo u jako nezadvidnu situaciju i mislim da ćemo dosta proizvođača izgubiti, jer za tri godine 50 posto voćara je odustalo od ovog posla. Mi stalno vršimo pritisak da se poveća podrška proizvodnji i omogući tržište, a u tu problematiku se moraju uključiti organi sa nivoa BiH, tu dosta  škripi“, istakao je za BUKU Dojčinović i naveo poražavajući podatak- da se u BiH uvozi voće staro po dvije godine: “Mi u BiH jedemo voće staro dvije godine. Mi voćari to poznajemo, to voće je jako lošeg kvaliteta i samo lijepo za oko, a nažalost na našim granicama se ne rade  kvalitetne kontrole kod uvoza, a naše granice su dosta šuplje i to prolazi“

 

 

(Buka)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono...