U Banjaluci uhapšeno više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti

Na području Banjaluke, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e locirali su, identifikovali i uhapsili više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti, navodi se u saopštenju SIPA-e.

Oni se terete da su učestvovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih povreda, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim fizičkim i duševnim povredama kod većeg broja zatočenih osoba.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, uz poštovanje mjera sigurnosti zbog pandemije Covid 19, biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

BHRT