U Banjaluci “pljušte” tužbe, građani trpe zbog sukoba dva politička bloka

Ozbiljne političke tenzije u funkcionisanju vlasti u gradu Banjaluci primjetne su već nakon dvije sjednice novog saziva gradskog parlamenta. Sukobi dva suprotstavljena politička bloka, s jedne strane gradonačelnika, a s druge skupštinske većine predvođene SNSD-om, dominiraju nad pojedinačnim naznakama volje za saradnju. Pitali smo hoće li to dovesti do blokade funkcionisanja grada, ili će ipak prevladati razum u korist građana.

[embedded content]

Otkrivanje grijeha prošle vlasti. Inicijativa koja bi razvlastila gradonačelnika. Neprihvatanje prijedloga gradonačelnika za imenovanje zamjenika. Ustupanje mjesta u Komisiji za finansije od strane odbornika SNSD-a. Tužbe i kontratužbe. Neki pokazatelji govore da će Banjaluka trpjeti zbog sukobljavanja dva politička bloka, drugi da ipak postoji volja za saradnju. Slično procjenjuju i oni koji su ih birali.

A evo šta o svemu misle građani Banjaluke.

„Mi trebamo biti uz Draška. Ovo što je napravio ja to podržavam ali ne može on sam to. Moje mišljenje“.

„Neće se uspjeti dogovoriti ja sam protiv ove sad nove vlasti ja sam sasvim druga opcija i ne vjerujem da će nova vlast uraditi nešto bolje od prethodne“.

 „Do njih je da sjednu i da se dogovore a valjda narod ima dovoljno u glavi da poprati to sve pa ćemo vidjeti“.

„Trebali bi da se dogovore u svakom slučaju ko god bio na vlasti. Hoće li se to desiti? Ne znam. Teško na osnovu do sada, ali daj Bože, nadamo se“.

Akteri političke utakmice za sada emituju pomirljive tonove uprkos naznaka ozbiljnog neslaganja. U kratku poruku iz SNSD-a da blokada nije cilj, za sada vjeruje i jedan od odbornika PDP-a. Test će, kaže, biti predstojeća redovna sjednica gradske skupštine na kojoj će se ponovo naći izbor zamjenika gradonačelnika.

MILKO GRMUŠA, vijećnik PDP-a u Skupštini grada Banje Luke

„Sve ćemo vidjeti na toj sjednici. Ako skpuštinska većina podrži taj izbor znači oni će pokazati početni znak dobre volje da ne bude blokada i opstrukcija ako i sada budu blokirali, a imaju mehanizme vrlo jednostavne onda će to značiti da neki stepen blokade i takve namjere definitivno postoji“.

DRAGOSLAV TOPIĆ, šef kluba vijećnika SNSD-a u Skupštini grada Banje Luke

 „Blokada nije cilj. Volja i namjera za zajedničko djelovanje postoji i sve realne ideje i prijedlozi za dobrobit grada će dobiti podršku.“

 Iako je jedina jasna izjava koja je naznačila moguću opstrukciju rada novog gradonačelnika ona Milorada Dodika iz izborne večeri, ne treba je zanemariti. Misli to novinar Buke koji prati rad gradske administracije.

ELVIR PADALOVIĆ, novinar magazina Buka

„Svi znaju da je takav trenutni zakon da jedni druge moraju podržavati i jedni sa drugima moraju sarađivati na dobrobit građana, ali s obzirom da je politika u BiH i RS takva da se građani najmanje pitaju o tome kakva će politika biti osim tog datuma kada su lokalni izbori onda možemo očekivati sve i svašta“.

U pozadini bukti pravi mali rat optužbama i tužbama. Nakon prvog izvještaja tima za reviziju kojeg je formirao, Draško Stanivuković podnio je krivične prijave protiv osoba koje smatra odgovornim za sumnjive javne nabavke. Danas je zaradio tužbu za klevetu od bivšeg šefa civilne zaštite.

BHRT