U Antaliji zabrinutost usljed prodaje nekretnina strancima: Brojne kuće u vlasništvu nekolicine

Podijeli članak:

Raste zabrinutost u turističkom sektoru Antalije zbog toga što se nekretnine u ovom dijelu Turske prodate strancima ne koriste za primarnu namjenu, što šteti hotelskom poslovanju.

Kaan Kavaloglu iz Turske agencije za promociju i razvoj turizma (TGA) je ukazao da je nedavni rast prodaje nekretnina, posebno u oblastima Alanya i Konyaalti, za posljedicu imao da je ukupno prodato 108.000 nekretnina.

“Naravno da je dobro kada stranci dođu u Antaliju i kupe kuću. To je oblik turizma koji postoji i u drugim dijelovima svijeta. No, 108.000 stanova nije prodato za 108.000 različitih ljudi. Tu počinje problem”, istakao je.

Prema njegovim tvrdnjama, postoje pojedinci koji su čak kupili 80 kuća i koji te kuće iznajmljuju sunarodnjacima. Naveo je da su ti kupci Ministarstvu kulture i turizma Turske podnijeli poseban izvještaj o ovom pitanju.

Kavaloglu je naglasio da su kupci nekretnina u Antaliji uglavnom Rusi, Nijemci i Ukrajinci koji su uspostavili sistem iznajmljivanja. Međutim, nad ovim sistemom ne postoji nikakav nadzor i/ili kontrola, što uzrokuje pojavu neuobičajnih praksi.

Kavaloglu se ipak nada da će ovo pitanje biti zakonski regulisano. Napomenuo je da su slični problemi postojali su u Sjedinjenim Američkim Državama i Španiji, zbog čega je ograničena prodaja nekretnina u pojedinim dijelovima ovih zemalja. Smatra da bi slično trebalo učiniti u Antaliji kako bi se zaštitila lokalna turistička industrija, piše Hurriyet Daily News.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...