U akcii „Kamen“ slobode lišeno jedno lice

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u skladu sa usmenom naredbom Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na području Istočnog Sarajeva i  Sarajeva realizovali operativnu akciju kodnog naziva “Kamen”, saopšteno je iz SIPA-e.

Operativna akcija je nastavak aktivnosti koje su započete na osnovu informacija SIPA-e ustupljenih MUP-u Republike Hrvatske, koji je istraživao i dokumentovao nezakonito djelovanje članova grupe na području Republike Hrvatske, koje je za rezultat imalo lišenje slobode jednog državljanina Bosne i Hercegovine (13.10.2021. godine), na području Republike Hrvatske, kod kogaje pronađen i privremeno oduzet jedan kilogram opojne droge heroin.

S tim u vezi su danas, prilikom vršenja pretresa stambenih prostorija i pokretnih stvari koje su u vlasništvu lica lišenog slobode u Republici Hrvatskoj, pronađeni i privremeno oduzeti ugovori o kupovini zemljišta i apartmana na području Republike Hrvatske i Republike Srbije, 12 mobilnih telefona i jedno putničko motorno vozilo.

Pretresi stambenih prostorija kao i pokretnih stvari koje su u vlasništvu osumnjičenog lice su vršeni zbog osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivična djela organizovani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama iz člana 195. i pranje novca iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akciji je slobode lišeno jedno lice, koje se dovodi u vezu sa licem lišenim slobode na području Republike Hrvatske.

Lice lišene slobode će biti sprovedene u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu(SIPA)  radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Agencije