Tuzlanski kanton: Cijepljenje se odvija sporo, građani nedovoljno zainteresirani

Proces vakcinacije u Tuzlanskom kantonu, u kojem je bio veliki broj smrtnih slučajeva, i dalje je spor. Sada ne, zbog nedostatka vakcina, nego zbog smanjene zainteresovanosti građana.

[embedded content]

Do prije samo mjesec u Tuzlanskom kantonu ključni problem je bio nedostatka cjepiva. Sada ih ima dovoljno, ali građani nisu zainteresirani za cijepljenje. Liječnici su zbog toga zabrinuti.

NIJAZ TIHIĆ, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla

“Ovo je idealna prilika da svi iskoriste priliku za vakcinisanje u ovom periodu kada je relativno povoljna epidemiološka situacija. Očekujemo da će biti nepovoljnija u septembru.“

Problem je što sve veći broj građana želi birati vakcinu i odbija primiti Astrazeneku. Liječnici apeliraju da takav pristup procesu vakcinacije nije dobar.

SANJA ERCEGOVIĆ, Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla

 „Ja sam lično vakcinisana 13. marta i revakcinisana u maju. Suprug koji je također uposlenik Kliničkog centra je isto tako vakcinisan. Uglavnom smo radili s tri vrste vakcina. To je Astrazeneka, Fajzer i Sinovak. Naša su iskustva su bila veoma pozitivna. Dakle, imali smo određene uobičajene reakcije, ali težih akutnih reakcija nismo imali.“

Došli smo pred Dom zdravlja u Tuzli, među građane i pitali ih biraju li cjepiva?

ANKETA

 „Nisam zainteresovan, nisam još ni pozivan. Nisam još načisto šta bi radio.“

 „Ja sam slučajno naišla i bila je Fajzerova. Nisam birala i ne bih birala. Djeca su otišla u Beograd i tamo su se vakcinisala. Bila je kineska. Međutim, nikakve reakcije iako su pričali da ta nije dobra. Naprotiv.”

Do kraja prošlog tjedna u TK je stiglo 66 tisuća vakcina koje su uglavnom upotrijebljene. Velik broj građana već je vakcinisan u Srbiji, ali o tome ovo Ministarstvo nema podatke. Uskoro očekuju masovnu vakcinaciju.

Iako se već najavljuju treće doze cjepiva, pa i ozbiljno se govori o tome da će proces cijepljenja biti kao poput onog za sezonsku gripu, svake godine, naši sugovornici suglasni su da cjepivo nema alternativu te da će spriječiti najteže oblike kliničke slike.

.

BHRT