Search
Close this search box.

Tuzlaci otvorili 43. Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu

Podijeli članak:

Svečanim uručenjem „Ključeva grada“, zvukom fanfara te izvođenjem predstave Aleša Kurta “Tri prikazivanja Boga”, u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla, večeras je u prepunoj sali Doma kulture označen početak 43. Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu, piše Jajce Online.

Prije samog otvaranja Igara, upriličema je izložba “Učo – Pola vijeka bez Jurislava Korenića”, autorice Amine Abdičević iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, u holu Doma kulture.

Izložba je posvećena sjećanju na Jurislava Korenića, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pozorišnih radnika.

Samo najbolje

Na svečanosti otvaranja, načelnik Edin Hozan uručio je „Ključeve grada“ dugogodišnjem prijatelju Jajca i Pozorišnih igara, Straji Krsmanoviću, direktoru Umjetničke galerije BiH.

“Preuzimanjem ključa grada Jajca i čuvanjem tokom 8 festivalskih dana simbolično smo razvlastili vlast u Jajcu i ovlastili glumce da vladaju kraljevskim gradom. Kada su me pitali šta ovaj ključ otključava, rekao sam: ‘On otključava srca onih koji ulaze u ovaj grad, a u njega ulaze čista srca i otvorenog uma u sasvim drugačiji svijet od onoga kakvog smo navikli. Uživaćemo 8 dana i s radošću očekivati naredne igre u Jajcu'”, rekao je Krsmanović.

I ove godine, kao i prethodnih, Općina Jajce je generalni pokrovitelj Igara, čiji je načelnik Edin Hozan.

“Želim izraziti zahvalnost selektoru koji je odabrao predstave, kao i pozorištima i glumcima, te svima koji sudjeluju na našem festivalu. Posebnu zahvalnost želim uputiti Domu kulture Jajce i njegovim zaposlenicima na besprijekornoj organizaciji Igara. Mi u Jajcu i svi oni koji nas posjete ovih dana imat će priliku uživati u jednom kulturnom bogatstvu koje njeguje naš grad. Ovi događaji nisu samo predstave, već prilika za susretanje i razmjenu doživljaja. Nadam se da će ovaj festival donijeti mnogo radosti i nadahnuća svima nama”, kazao je Hozan.

Organizator najstarijeg festivala u državi je Dom kulture Jajce.

“Ovogodišnji festival očekujemo spremni da se suočimo sa svim izazovima koje nosi organizacija jednog ovakvog festivala. Trebalo nam je puno snage da napravimo 43. Pozorišne igre i doživimo 53 godine festivala. Velika je to i značajna stvar. Posebno me raduje što imamo 22. godinu festivala u jednom kontinuitetu. To nam govori da smo odlučni da čuvamo ovu platformu na kojoj se susreću ideje, razmišljanja, raščivijaju emocije i pričaju najljepše teatarske priče. Ovo je kraljevski grad, u njemu ne treba i ne može biti ništa manje nego kraljevski festival koji nudi samo najbolje”, naveo je Fikret Čanačar, direktor Doma kulture Jajce.

Selektor ovogdišnjih Igara je dramaturg i vandredni profesor za oblast Dramaturgija na Univerzitetu u Sarajevu Zoran Mlinarević.

O nagradama će odlučivati tročlani stručni žiri u sastavu: Ivan Leo Lemo, Slađana Kilibarda i Hasan Zahirović. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje žiri publike grada Jajca, koji čine: Asima Agić, Bruno Grebenar, Alen Jašarević, Josipa Bogić i Dragan Rajić.

Svaki dan, pola sata poslije predstave u salonu Doma kulture bit će upriličeni OKRUGLI STOLOVI “KRITIKE”, razgovori o predstavama iz zvaničnog programa 43. Igara, voditeljica ovogodišnjih okruglih stolova je Tina Laco.

Pozorišne igre će trajati do 5. jula, kada će se dodijeliti nagrade i priznanja, uz izvedbu predstave “Hrkači” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, u režiji Nikole Pejakovića.

This slideshow requires JavaScript.

U revijalnom dijelu programa otvaranja Igara sudjelovali su članovi Plesnog studija Maja, čija je osnivačica Maja Đurić rođena u Jajcu, s adresom u Travniku, zajedno s violinistkinjom Natalijom Todorović i članovima Gradskog duhačkog orkestra “Limena glazba” iz Jajca.

Duga tradicija

Pozorišne igre osnovane su 1971. godine i, uz desetogodišnji prekid, održavaju se već 53 godine. Festival je uživao veliki ugled u bivšoj državi te je postao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja na ovim prostorima, okupljajući najbolje ansamble iz BiH i njihove reprezentativne predstave izvođene u posljednjih godinu dana.

Uz bogat program, kvalitetne predstave i sjećanja na značajne kulturne radnike, 43. Pozorišne igre u Jajcu ponovo će pokazati zašto su najvažniji pozorišni događaj u Bosni i Hercegovini. Festival ne samo da slavi umjetnički izričaj već i čuva i promoviše kulturnu baštinu zemlje, spajajući prošlost i sadašnjost kroz magiju pozorišne umjetnosti.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosanskohercegovački napadač Ermedin Demirović je asistencijom debitovao za Stuttgart u prijateljskom susretu protiv Fortune...

U pojedinim dijelovima Australije u noći između petka i subote palo je više od...

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al'Dino, održat će svoj...

Adidas je povukao fotografije manekenke Belle Hadid iz reklama koje promovišu sportsku obuću koja...

Da kockanje kao navika i ovisnost ne poznje granice, pokazuju i najnoviji podaci iz...

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja se ove godine održala u Velikoj Britaniji...