Tužiteljice Tadić i Stanojković 15. oktobra u Beogradu o optužnici protiv Edina Vranja

Sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić sa saradnicima i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković sa saradnicima u vezi s regionalnom aradnjom i razmjenom informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima, biće održan 15. oktobra u Beogradu.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da su navedene teme pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je, između ostalog, o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obe zemlje u rješavanju ovakvih predmeta.

“S obzirom na informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, Tužilaštvo BiH, glavna tužiteljica i rukovodioci Posebnog odjela za ratne zločine biće upoznati o detaljima i razlozima iste, s obzirom da je u Tužilaštvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za navedenu osobu.

U cilju nastavka saradnje i razmatranja svih činjenica do kojih su došla oba tužilaštva, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine, za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ovo rezultat zajedničkog rada tužilaštava, a intenzivna saradnja na ovom i svim drugim predmetima će se i dalje nastaviti.

(Fena)

Agencije