Tužilaštvo ispitalo svjedoka i iznijelo dokaze protiv Mehmedagića i Pekića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine završilo je svoj dio saslušanja i ulaganja dokaza u sudskom procesu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmana Mehmedagića i rukovodioca Agencije Muhameda Pekića.

Među predstavljenim dokazima je i informacija sa oznakom tajnosti za čije čitanje u javnosti je Mehmedagić rekao da predstavlja krivično djelo.

Saslušan je istražilac kriminalističke policije Elvir Hubijer koji je rekao da mu je Mehmedagić 14. septembra prošle godine rekao da je podnio krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije protiv NN za lažno prijavljivanje i za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje i pokazao mu njenu kopiju, ali ništa od drugih dokumenata nije priložio.

Tužilac Oleg Čavka je upitao svjedoka da li je znao za anonimnu krivičnu prijavu zaposlenih u OBA protiv Mehmedagića, koja je poslana na više adresa među kojima i FUP-u, na šta je svjedok odgovorio da je tek po zahtjevu Tužilaštva BiH provjerio i utvrdio da nije bilo te anonimne predstavke.

On je potvrdio da je tu anonimnu prijavu dobio od Mehmedagića koji mu je dao kada je prijavljivao nepoznatu osobu za lažno prijavljivanje.

Na osnovu te prijave Hubijer je sa još jednim kolegom sačinio akt koji je uputio Tužilaštvu Kantona Sarajevo, ali je prethodno obavio razgovor sa dežurnim kantonalnim tužiocem Seadom Kreštalicom koji mu je rekao da sve preda sve Tužilaštvu Kantona.

Čavka je uložio i četrdesetak materijalnih dokaza, od nekih je odustao. Rekao je i da ulaže informaciju OBA-e dostavljenu BH “Pošti”, koja nosi oznaku tajnosti sa potpisom direktora Agencije, na šta je reagovao Mehmedagić tvrdeći da se o tim stvarima ne smije javno govoriti bez njegove saglasnosti.

“Ovo čitanje u javnosti je krivično djelo”, rekao je Mehmedagić, na šta je Čavka odgovorio da je Mehmedagićeva reakcija irelevantna.

Čavka je rekao da bi to bilo isto kao da direktor OBA naredi ubistvo i na tu naredbu stavi oznaku tajnosti, nakon čega se to ubistvo može počiniti.

Čavka je među dokazima naveo i više krivičnih prijava zaposlenih protiv direktora OBA-e, video-zapise o dolasku Pekića u BH “Poštu” iz koje su izuzeti snimci, kao i određene kopije dokumenata koje će, kako je naveo, koristiti u drugom predmetu.

Advokati optuženih su uložili prigovore tvrdeći da su oni nezakoniti i da ih je Tužilaštvo na “nezakonit način pribavilo”, te da za tako nešto nije imalo odobrenje Suda BiH.

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su u avgustu prošle godine zloupotrijebili položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA radi privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA koju je Mehmedagić proglasio državnom tajnom.

Naredno ročište zakazano je za 12. februar u 9.00 časova kada bi odbrana trebalo da sasluša svoje svjedoke i predoči materijalne dokaze.

BHRT