Tužilaštvo BiH: Uhapšena dvojica osumnjičenih za ratni zločin u Foči

Osumnjičeni se terete za kaznena djela ubistva , nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u ljeto 1992. godine.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na području Foče,uhapsili su osumnjičene: Novović Spomenka, rođen 1966. godine u Foči i Pjano Borislava, rođenog 1968. godine u Foči, uposlen kao aktivni policijski djelatnik MUP-a RS, Foča, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i terete se da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni Novović, tereti se da je, u ljeto 1992. godine, došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo 5 osoba, uglavnom staraca i starica rođenih oko 1920. godine, koje je lično usmrtio upotrebom ra hladnog oružja, te zapalio kuću zajedno sa leševima ubijenih civila.

Također, osumnjičeni Novović tereti se da jeučestvovao u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i nečovječnom postupanju prema dva civila.

Osumnjičeni Pjano tereti se da je, lično, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući, ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno sa tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova.

Nadalje, osumnjičeni Pjano se tereti za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Osumnjičeni se terete da su počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti .

Nakon što budu privedeni postupajućem tužiocu , tužioc će ispitati osumnjičene te donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

BHRT