Tužilaštvo BiH: U 2020. postignuti rezultati slični onima iz prethodnih godina

Na kolegijima koje je glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, održala sa svim tužiteljima iz sva tri tužiteljska odjela istaknuto je da je Tužiteljstvo BiH u ovoj godini, uprkos objektivnim teškoćama u operativnom radu prouzročenim pandemijom COVID-19, uspjelo organizirati efikasan rad svih odjela, te realizirati mjere zdravstvene zaštite uposlenika i osoba koje dolaze u kontakt sa tužiteljstvom.

“U 2020. godini, izuzetnim naporima tužitelja, stručnog osoblja i svih uposlenika Tužiteljstva BiH, radeći zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, zemljama regiona, Europske unije i svijeta, postignuti su rezultati u sličnom omjeru koji je zabilježen u prethodnim godinama, a koji će biti prezentirani u Izvješću o radu Tužiteljstva BiH za 2020. godinu”, navodi se u saopćenju iz Tužiteljstva BiH.

Na sastancima sa tužiteljima iz Posebnog odjela za ratne zločine, Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, kao i Odjela III, glavna tužiteljica razgovarala je o radu i ostvarenim rezultatima u protekloj godini.

“Posebni odjel za ratne zločine, dostigao je brojku od 900 optuženih osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, od utemeljenja i početka rada ovog odjela”, piše u saopćenju.

Dodaje se da je posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, zabilježio je značajne rezultate u procesuiranju koruptivnih kaznenih djela, borbi protiv terorizma, procesuiranju kaznenih djela povezanih sa ilegalnim migracijama, oblasti gospodarskog i financijskog kriminala te sudjelovao u međunarodnim operacijama, sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona, EU i svijeta.

“U okviru Odjela III realizirane su aktivnosti u procesuiranju kaznenih djela iz oblasti izbornih procesa, kao i drugih kaznenih djela, čije procesuiranje je vrlo značajno za ispunjavanje europskih standarda zaštite ljudskih prava, te rada u oblasti u međunarodne pravne pomoći​”, istakli su u saopćenju iz Tužiteljstva BiH.

BHRT