Tužilaštvo BiH najavljuje istragu zbog objavljivanja detalja iz optužnice u aferi “Respiratori”

Tužilaštvo BiH najavilo je pokretanje hitne istrage zbog neovlaštenog ustupanja dokumenata javnosti iz optužnice podignute protiv optuženih u aferi “respiratori”.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da je objavljivanjem u javnosti optužnice ili dijelova optužnice podignute protiv osumnjičenih premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića i federalnog ministra finansija Jelke Milićević narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice od Suda BiH, te ugrožena prava osumnjičenih i svjedoka.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih u ovom predmetu, od 30. novembra do 2. decembra, kada im je predat zapisnik o ispitivanju u kojem je naznačen osnov sumnje za koji se sumnjiče, u medijima je dio tog zapisnika lažno prikazan kao nacrt optužnice”, pojasnili su iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva navode da su u objavljenoj optužnici, koja je upućena Sudu BiH na potvrđivanje, obuhvaćeni i lični podaci osumnjičenih i svjedoka, te da će o tome upoznati Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH, od koje će biti zatraženo sankcionisanje objavljivanja ličnih podataka.

Iz Tužilaštva BiH su poručili da će o ovom slučaju biti obaviještene i domaće i međunarodne organizacije koje prate rad na predmetima korupcije, te će biti zatraženo njihovo hitno uključivanje u postupak praćenja rada državnih organa na ovom predmetu radi sprečavanja zloupotreba u postupku.

BHRT