Turski ministar poljoprivrede sa bh. zvaničnicima o jačanju saradnje dvije zemlje

Delegacija Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske, predvođena ministrom Bekirom Pakdemirlijem, boraviće danas u Bosni i Hercegovini, gdje će se susresti da visokim bh. zvaničnicima.

Pakdemirli će se u Sarajevu sastati sa članovima Predsjedništva BiH, a početak susreta zakazan je za 11.00 časova.

Nakon toga, u 12.15 časova, turski ministar će se sastati sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košaracem, a tema sastanka biće jačanje bilateralne saradnje i poboljšanje spoljnotrgovinske razmjene između dviju zemalja.

Sastanku će prisustvovati i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Boris Pašalić i Šemsudin Dedić

“Domaćim poljoprivrednicima moramo osigurati što povoljnije uslove za plasman proizvoda na tursko tržište. To je bio glavni razlog da insistiram na održavanju sastanka sa ministrom Turske, ali i tražim da u razgovorima učestvuju resorni ministri iz Republike Srpske i Federacije BiH, jer je sektor poljoprivrede u primarnoj nadležnosti entiteta”, rekao je Košarac.

On je ocijenio da je Republika Turska važan spoljnotrgovinski partner sa kojim želi intenzivirati pregovore o većem obimu spoljnotrgovinske razmjene u korist izvozno orijentisanih poljoprivrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH.

“Zbog toga ću na sastanku na ministarskom nivou insistirati na nastavku izvoza crvenog mesa iz BiH u Tursku i na povećanju kvota za izvoz sa 3.000 na 5.000 tona u ovoj godini. Takođe, sa turskom stranom ću otvoriti pregovore o mogućnosti izvoza mesnih prerađevina, kao i eteričnog ulja na tržište ove zemlje”, poručio je Košarac.

BHRT