Turska uvodi lockdown tokom vikenda

Turska je najavila da proširuje lockdown tokom vikenda na državni praznik u petak, jer je suočena sa sve većim brojem zaraženih koronavirusom.

Zbog nacionalnog praznika 23. aprila produžene restrikcije stupaju na snagu u 19 sati večeras i ostaju na snazi do 5 satiujutro u ponedjeljak, 26. aprila, javila je Agencija Anadolija, pozivajući se na tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Turska posljednjih sedmica pooštrava mjere kako se pogoršava epidemiološka situacija.

Građanima je sada dozvoljeno da napuste kuću tokom vikenda preko dana, da odu do prodavnice u blizini svoje kuće uz posebnu dozvolu.

Turisti i putnici su isključeni iz restrikcija, javila je agencija DPA.

U cilju usklađivanja sa mjesecom ramazana, kada muslimani poste, vlada je najavila da će sportski objekti biti zatvoreni, a vjenčanja i drugi događaji su zabranjeni.

Kafići i restorani ne primaju posjetioce i radi samo usluga za ponijeti.

U Turskoj su zabilježeni rekordni dnevni brojevi novih slučajeva infekcije. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u posljednja 24 sata zaraženo 61.967 ljudi, dok je 362 umrlo od posljedica infekcije.

Prošle sedmice, zdravstveni radnici izašli su na ulice protestujući zbog neuspjeha vlade da suzbije širenje infekcije.Oni traže strože blokade i transparentnost vlade u dnevnim podacima o broju zaraženih i umrlih.

BHRT