Jajce Online
TURIZAM

Turska i Dubai najviše privlačni bh. građanima

Decembar je vrijeme praznika, putovanja i već se uveliko prave rezervacije gdje otputovati i provesti se za najluđu noć u godini. Nakon pandemije COVID-19 i mjera koje su bile na snazi građani konačno mogu putovati bez ikakvih restrikcija.

Mnogo aranžmana

Kako su nam potvrdili iz turističkih agencija, najveće interesiranje bh. građana vlada za Turskom.

– Najviše rezervacija imamo za Istanbul. Za tu destinaciju moguće je pronaći ponude i od 1.030 KM za tri do pet noćenja po osobi. To je ono što građane najviše zanima – istakli su iz agencije “Fibula” za “Avaz”.

Kako su nam kazali iz “Centrotoursa”, ove godine je zabilježen veliki broj turističkih aranžmana.

– U ovoj godini je zaista veliki izbor novogodišnjih putovanja, građani su poželjeli putovati nakon mjera zbog korone – kazali su iz ove agencije za “Avaz”.

Najveći broj rezervacija, kako su dodali, odnosi se, također, na Istanbul, a u njihovoj ponudi moguće je pronaći petodnevno putovanje avionom po cijeni od 949 KM.

– To je ono što naši građani najviše vole. Do sada je skoro sve popunjeno, što je zaista pokazatelj toga da građani žele putovati. Ono što je novo i drugačije jeste Kapadokija, što je opet Turska. Vožnja balonom najviše pažnje privlači, a to je ujedno i nešto novo – dodali su iz “Centrotoursa”.

Među destinacijama koje su, također, privlačne bh. građanima našli su se Venecija i Prag.

– To je jeftinija varijanta, jer za četiri dana u Veneciji potrebno je izdvojiti 345 KM, a za šest dana u Pragu 429 KM. Zanimljivo je da je Prag skoro pa popunjen, jer dugo u ponudi nismo imali ovu destinaciju. Evropska putovanja najviše privlače pažnje, pored Turske. Hurgada je nešto što je onako malo dalje, ali i Dubai, to su neke malo udaljenije destinacije koje su uvijek egzotične i privlače pažnju. Tu su putovanja i na Jadranu, kao standardne ponude – rekli su iz “Centrotoursa” za “Avaz”.

Egzotične destinacije

Destinacije poput Mađarske, Rima, Beča su nešto što je uvijek aktuelno i traženo, jer se na ta putovanja može otići na dva do tri dana autobusom.

– Dubai i Maldivi, kao udaljenije destinacije, nešto su što se, također, traži. Tropske i egzotične destinacije uvijek privlače pažnju. Šest dana u Dubaiju košta 2.549 KM. Mada, sve zavisi od budžeta kojim se raspolaže, pa shodno tome klijenti i biraju gdje će provesti praznike – naveli su iz “City Travel” agencije.

Nema otkazivanja

S obzirom na turbulentna dešavanja u Turskoj posljednjih dana, upitali smo turističke agencije je li bilo masovnijih otkazivanja rezervacija za tu destinaciju. Kako su istakli, niko nije otkazao aranžman.

– Jedino što je zanimalo one koji su već rezervirali svoje putovanje jeste da li će postojati neke mjere sigurnosti ili zabrane prilikom boravka – kazali su nam.

 

 

(avaz)

Povezane vijesti

“Jovanin kofer” donese i pet farmaceutskih plata

admin

Kraljevska pastrmka u konobi ‘Slapovi’

admin

Jajce: Djeca i odrasli uživali u oživljenoj bajci 15. stoljeća i krunidbi kralja

admin