Search
Close this search box.

Turnir koji je “posuđen” Banjaluci: Beograd izbrisan iz ATP kalendara

Podijeli članak:

Srbija će po svemu sudeći ostati bez ikakve šanse da organizuje turnire iz serije 250, jer je teško očekivati da će moći da kupi licencu od bilo kog turnira. Dugo su se nadali u Beogradu da bi mogla da se preuzme licenca Sofije ili neka slična, međutim to sada više ne djeluje kao realan scenarij.

Naime, ATP je odlučio da smanji broj turnira iz serije 250 za čak pet. Oni se ili u potpunosti ukidaju ili se sklapaju u jednu 500.

Zbog čega baš pet? Zato što toliko sedmica duže traju turniri sa produžavanjem mastersa na čak 10 dana, što čini da igrači imaju dan više za odmor, ali istovremeno to pogoduje samo onim najboljima na svetu. Taj slučaj elitizma još jednom se vidi u tenisu jer će sada slabije rangirani igrači imati manje šansi da osvajaju poene.

Ukidanjem pet turnira iz serije 250 ostat ćemo i bez pet šampiona svake godine, a to su uglavnom znala da budu velika iznenađenja, prilika za veterane da dođu do titula ili za mlade igrače da lakšu dođu do poena.

Prijave i zahtjevi za licence su sada u toku i očekuje se da taj proces traje do kraja oktobra, tako da bi sredinom novembra trebalo znati nešto više informacija o tome kako će od 2025. godine izgledati ATP raspored.

L’ Equipe tvrdi da će od 2025. godine biti ukinuto pet turnira iz serije 250, a tu spadaju oni na Mallorci (trava) i u Estorilu (šljaka).

Očekuje se da će se Doha sjediniti sa Newportom, da će Minhen preuzeti organizaciju turnira od Lyona, te da će Dallas biti domaćin turnira umjesto Atlante. Svi ovi turniri će biti iz serije 500.

Ove godine su prošireni na 12 dana Madrid, Rim i Šangaj, dok će za dvije godine biti prošireni i masters u Kanadi i Cincinnati.

To znači da će ukupno to biti pet sedmica više i zbog toga je neophodno da se pet turnira izbriše iz kalendara. To se nikako neće dopasti slabije rangiranim igračima jer je još jednom sve urađeno samo kako bi što češće bili viđani oni u Top 20 na ATP listi. Sa tim u vezi je gotovo nemoguće očekivati da će Beograd dobiti licencu, osim u nekom izuzetnom slučaju. Uostalom, u Beogradu se sada razmišlja i o igranju turnira van šljake… To je otvorilo nove mogućnosti.

Ipak, Cirijak je vratio licencu koju je iznajmio i već zakazao turnir u Bukureštu na proljeće što znači da je ta direktna licenca pod kojom je ove godine odigran Srpska open sada nestala. Srbija će pokušati da pronađe novu, ali šanse su sada neuporedivo manje nego prije nekoliko godina. I mnogo, mnogo manje nego prije 15 godina kada je to prvi put urađeno.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Najbogatiji ljudi u Americi koncentrisani su u državama New York, Kalifornija, Teksas, Ilinois. Gotovo...

Ubjedljivo najviše problema imaće kompanija “Prointer ITSS”, poznata kao miljenik javnih preduzeća i institucija...

Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine,...

Četredestdevetogodišnji muškarac noćas je brutalno pretučen i ostavljen na ulazu u dvorište Doma zdravlja...

Većina puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH  je prohodna, a vozačima se savjetuje...

Dok je većini građana BiH plitak džep za ljetovanje u Turskoj ili Egiptu, a...