Search
Close this search box.

Turizam i ergela konja kod Fojnice

Podijeli članak:

Špekulisalo se prije nekoliko dana da su cijene fizerskih i kozmetičkih usluga u Republici Srpskoj ponovo porasle nakon januara, što su frizeri demantovali. Cijene su iste, ali ovaj put smo upravo istraživali da li je odlazak frizeru postao luksuz za ovakav standard života.

Cijene šišanja u Banjaluci porasle su zadnji put u januaru, nakon podizanja minimalca i kreću se od 15 do 35 maraka, zavisno od lokacije, vrste usluge i slično. To bi značilo da jedna četvoročlana porodica u prosjeku, ako se šiša jednom mjesečno, za frizerske usluge mora izdvojiti oko 100 maraka, što nas dovodi do zakključka da je očigledno postalo luksuz danas izgledati pristojno. Tu i dalje važi pravilo, kako za koga.

“Mogu da garantujem da niko od mojih kolega nije podizao cijeene, bar u zadnja dva mjeseca sigurno. Šišanje se i dalje kreće od 15 do 35 KM, sve zavisi od usluge koju frizeri, naravno da to diktira više faktora, od kirije u centru grada, repromaterijala…”, kaže predsjednica Zanatsko-preduzetničke Komore Žana Arsić.

Veće cijene posljedica su mnogo faktora, a posebno su rezultat velikih lančanih poskupljenja, doslovno, svega. Pojedini frizeri kažu da se od nove godine mogao osjetiti pad broja klijenata za oko 10 odsto, ali ističu da je to bilo i očekivano.

“Zbog samog stamog standarda, nažalost, jeste. Ja sam primijetio jedno destak posto manji promet nego ranije, ali napravljen je neki balans, cijena broj klijenata, opet dođe na isto”, kaže frizer Marinko Milojević.

Ono što sve sada zabrinjava je šta će se desiti za dva mjeseca, kada se može očekivati da većina malih preduzetnika u RS pređe prag za ulazak u PDV sistem koji diže i cijenu poslovanja. Naime, ove sedmice predstavnici Zanatsko preduzetničke komore Banjaluka uputiće inicijativu za hitnu izmjenu Zakona o porezu na dohodak, jer je prag za ostvarivanje statusa malog privrednika u Republici Srpskoj i dalje ostao na 50 hiljada maraka, iako je na nivou BiH taj prag podignut na 100.000.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci,...

Italijanska Serija A naredne sezone bi mogla imati šest predstavnika u Ligi prvaka, što...

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale...