Search
Close this search box.

Turističku ponudu Jajca obogatit će i festival profesionalnih bh. pozorišta

Podijeli članak:

Uz prirodne ljepote i kulturne znamenitosti, Jajce se za predstojeću turističku sezonu priprema i kroz organizaciju festivala profesionalnih bosanskohercegovačkih pozorišta, koji se tradicionalno tokom ljeta održava u ovom gradu. Na četrdeset i prvim Pozorišnim igrama BiH, koje će ove godine biti odigrane od 29. juna do 7. jula, publika će moći uživati u sedam odabranih predstava te bogatom sadržaju pratećeg programa.

Provjerili smo kako teku pripreme i šta sve očekuje publiku, ali i s kojim se problemima suočavaju kulturni radnici te koji su razlozi zbog kojih su ove godine izostale prijave vodećih pozorišnih kuća.

Nakon pandemijskih izdanja, Pozorišne igre ove godine vraćaju se u punom sjaju, bez ograničenja i uz publiku, koja će ovaj put od 13 pristiglih prijava profesionalnih pozorišta na sceni imati priliku uživati u sedam najboljih bh. ostvarenja u prethodnoj godini.

„To nije ni presjek ni prosjek. To je, ipak, jedan određen odabir koji će doživjeti valorizaciju tek u susretu s publikom, kritikom, žirijima“, ističe selektor Pozorišnih igara BiH Dževdet Tuzlić.

Nije samo pozorišna scena to što čini vrijednost najstarijeg bh. festivala, koji od Jajca za vrijeme svog trajanja napravi kulturnu prijestolnicu. Najznačajniji događaj, koji se ovdje iščekuje cijelu godinu, postane mjesto susreta i praznik umjetnosti.

„Kada se slije dosta eminentnih imena u grad, piju kavu, šetaju, druže se s nama Jajčanima. To je nešto neizbrisivo, a za nas preznačajno. Kada ne bi bilo igara, ja ne znam bi li Jajce bilo potpuno“, kaže Josip Topić, član Organizacijskog odbora Pozorišnih igara BiH.

No, ove je godine neizostavno pitanje zašto neke pozorišne kuće uopće nisu prijavile svoje predstave. Među njima s devet pobjeda i najnagrađivaniji u historiji Igara, Kamerni teatar 55. Zatim SARTR, Mostarski teatar mladih i Teatar Kabare iz Tuzle. Izostala je i prijava prošlogodišnjeg laureata festivala – Pozorišta Prijedor.

„Nisu imali novca da naprave predstavu. I kod njih je ta tuga možda ponajveća. Jer oni, znam posigurno, vole ovaj festival, ovdje su doživjeli svoju valorizaciju, stekli reputaciju, lani pobijedili“, objašnjava Tuzlić.

„Viši nivoi vlasti, koji svakako podržavaju ovaj projekat, ne možemo mi reći da se u potpunosti oglušuju, ali nekako škrtare što se nas tiče, imajući u vidu značaj“, dodaje Edin Hozan, predsjednik Organizacijskog odbora Pozorišnih igara BiH.

Bez obzira na sve, i ove će godine, baš kao i u prethodnih pet decenija od osnivanja i 40 takmičarskih sezona, jajačka publika s radošću dočekati glumce i sve one koji žive ovaj jedinstveni festival pozorišne umjetnosti.

 

federalna.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...