Turistički raj neoskrvljenih prirodnih ljepota

Podijeli članak:

Na visinama Pirineja, “stisnuta” između dvije velike evropske sile – Španije i Francuske, vijekovima u miru živi Kneževina Andora.

Ova malena država, na svega 468 kilometara kvadratnih, je dugo zapostavljena zbog neprohodnosti i jedinstvenog položaja.

Svoju jedinstvenost je iskoristila i postala turistička sila, koju godišnje posjeti oko devet miliona ljudi.

“Andorani su uvidjeli prednost života na Pirinejima. Izgradili su oko 220 kilometara fantastičnih skijaških staza, najdužu žičaru, ali i dobre hotele koji zadovoljavaju ukuse i najzahtjevnijih gostiju”, rekao je turistički vodič iz Barselone Dušan Stajić, koji je u Andori godinama radio kao instruktor skijanja.

Zbog brojnih termalnih izvora, Andora je poznata i po izuzetno dobrom banjskom turizmu, a posebno se izdvajaju terme “Kaldea”, futurističkog dizajna s tornjem visokim 80 metara.

NEKADA ŠVERCERSKA, A SADA PORESKA OAZA

Zahvaljujući svom geografskom položaju, Andora je vijekovima značajan izvor prihoda dobijala od šverca, a sada su to poreske olakšice što visokotarifnu robu čini i do 30 odsto jeftinijom nego u ostalim evropskim državama, pa su alkoholna pića, cigarete, parfemi i nakit “magnet” za turiste.

Stajić pojašnjava da Andora, iako nije u EU, uživa u privilegijama koje imaju članice Unije, pa tako ni granični prelazi suštinski ne postoje.

“Upravo zbog toga ovdje i dalje ima dosta šverca. Bilo kojem turisti je lako kupiti dijamante i dragocjene kamenčiće prenijeti preko granice. Policija na graničnim prelazima povremeno vrši preglede vozila u potrazi za švercerima, ali to nisu rigorozne kontrole na kakve smo mi navikli“, naglasio je Stajić.

Kao jednu od posebnih zanimljivosti Andore, Stajić je naveo i činjenicu da se u ovoj zemlji lijekovi prodaju bez ljekarskog recepta, što je još jedan od razloga dolaska turista.

STARA ZEMLJA BEZ MNOGO ISTORIJSKIH GRAĐEVINA

Iako je ustanovljena 1278. godine, u Andori, pa ni u glavnom gradu Andori la Velji nema mnogo sačuvanih starih građevina.

“Zbog ograničenog prostora za gradnju, vlasti Andora la Velje, ali i okolnih gradića, svakih nekoliko decenija bi donosile odluku da se ruše postojeće zgrade i grade nove sa većom spratnošću. Zato danas glavnim gradom dominiraju savremene građevine”, pojasnio je Stajić.

Istoriju Kneževine Andore moguće je upoznati kroz nekoliko sačuvanih crkvi izgrađenih između 12. i 18. vijeka, a među najpoznatijim je crkva Sent Žoan de Kaseles, koja se nalazi u brdima iznad Andora la Vele.

U centru glavnog grada se nalazi nekadašnja skupština, Kasa de la Val s kraja 16. vijeka, a u blizini su crkva San Esteve iz 12. vijeka i kuće Guljermo i Felipo.

U Andori danas u sedam provincija živi oko 78.000 stanovnika, od čega nešto više od 22.000 u prijestonici.

Formalno se nalazi pod suverenitetom Francuske i španskog biskupa od Urhelja, piše Srna.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...