Turistički biser u problemima, ovoj zemlji fali radnika: “Kažu im da će raditi šest, a rade 10 sati”

Podijeli članak:

Grčka, mediteranska zemlja koja se takmiči s Hrvatskom, Crnom Gorom i drugim ljetnim destinacijama u privlačenju turista, bilježi osjetan povratak gostiju nakon pandemije koronavirusa, no nedostaje joj sezonskih radnika.

Delfi su gradić poznat po antičkim ruševinama Apolonovog hrama u kojem je budućnost proricala proročica Pitija. Janis Papathanasiu, 48-godišnji vlasnik hotela Iniohos, ondje sada prognozira uspješnu sezonu. “Vidimo ljude iz Europe željne putovanja nakon pandemije, a sada čekamo i povratak turista iz Azije”, kaže Papathanasiu za Hinu. 

Na ulici ispred hotela kojim njegova obitelj upravlja već četvrtu generaciju prolazi skupina talijanskih maturanata. Razgledaju suvenire u malim trgovinama te se dive zelenim osunčanim padinama. Delfi, smješteni u podnožju brda, imaju 3000 stanovnika i 900 soba za turiste. Tri boje odjeće koje bi žene trebale izbjegavati kad pređu 50.: Izgledaju neurodno i staromodnoTRENDING 

Tri boje odjeće koje bi žene trebale izbjegavati kad pređu 50.: Izgledaju neurodno i staromodno

Papathanasiu je zadovoljan jer su sve 23 sobe u njegovom objektu popunjene, uglavnom zahvaljujući međunarodnom gospodarskom forumu koji se održava u tom gradiću udaljenom 180 kilometara od Atene. 

Na aerodromu glavnog grada Grčke pristigli putnici dugo čekaju prtljagu jer nedostaje radnika u pretovaru iz aviona. “Radnici u turizmu su napustili ovu profesiju tijekom pandemije i karantene. Radnici traže sigurnije poslove, bazičnu obuku i dobru plaću”, kaže Stamatis Hacilazaru, direktor prodaje lanca hotela H Hotels Collection. 

Osoba na aerodromu, koja je zamolila za anonimnost, upozorava da Grčkoj prijete gužve tokom ljeta jer niti radnici iz Azije, koji obično pristaju na niže plaće, više ne žele prekrcavati prtljagu. 

“Kažu im da će raditi šest sati, a rade po deset. Nekad i za iznos od 600 eura, pa oni sada odlaze raditi u Španjolsku i druge europske zemlje”, rekla je Hini ta osoba koja na izlazu s aerodroma dočekuje goste. Iz sindikata turističkih radnika SETE nisu odgovorili je li tačan taj podatak niti u kakvim uvjetima rade zaposlenici u turizmu. 

Sindikat POEET rekao je novinama Naftemboriki da radnici u grčkim hotelima rade 30 dana u mjesecu, po 14 sati dnevno, za 900 eura neto, pa da mnogi odlaze u zemlje s boljim plaćama. 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...