Troškovi pripreme školaraca, još jedna briga za roditelje

Podijeli članak:

Do polaska u školu ostalo je petnaest dana, a da bi roditelji svom đaku kupili knjige, školski pribor, te neophodnu odjeću i obuću, skoro da je potrebno izdvojiti minimalnu platu, koja u Republici Srpskoj trenutno iznosi 700 maraka. U pojedinim lokalnim zajednicama udžbenici i školski pribor su besplatni.

Avgust je u znaku pripreme školaraca za početak nove školske godine. Ovaj trošak svake godine je sve veći, kažu roditelji.

SANJA TRIFKOVIĆ, majka školarca

“Pribor i garderoba, pa sigurno vam treba negdje od 300 do 500 KM za jednog malog osnovca. Djeca rastu, prosto nije do mode nego do toga da ne mogu da nose izraslo, što je lijepo i dobro, ali recimo da vam za tu neku jesenju varijantu, gdje je garderoba skuplja nego u ljetnom periodu, takođe treba nekoliko stotina maraka”.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, troškovi pripreme đaka za školu ove godine dostigli su oko 600 KM. Osim nezaobilaznog troška za knjige i školski pribor, za šta je potrebno izdvojiti oko 300 KM, za novu odjeću i obuću treba izdvojiti oko 250 KM. Školska torba u prosjeku košta oko 60 KM. Ipak, život uvijek nosi neplanirane dodatne troškove.

RADE SIMEUNOVIĆ, predsjednik Udruge višečlanih obitelji Bijeljina

“Za opremanje jednog školarca, od 1200 do 1500 KM je potrebno za opremanje jednog djeteta. Ako porodica ima dva ili tri učenika, znamo koliko je potrebno. Ljudi moraju da se snalaze na razne načine, mnogi se zadužuju, podižu kredite.”

Međutim, ima i olakšica. Vlada Republike Srpske ove godine donijela je odluku kojom su svim učenicima nižih razreda obezbijeđeni besplatni udžbenici. Toj inicijativi pridružile su se i pojedine lokalne zajednice.

LJUBIŠA STANIŠIĆ, Odjeljenje za društvene djelatnosti Grada Bijeljina

“Ukupan broj djece koja će dobiti besplatne udbžbenike je preko 4 000 djece koja pohađaju osnovnu školu na području Grada Bijeljina. Ukupno besplatan školski pribor za svu djecu koja idu na području grada Bijeljine je preko 8 000.”

U cilju dodatne uštede, značajan broj roditelja ove godine odučio se i za, sada već tradicionalno, nasljeđivanje udžbenika i garderobe od starije braće i sestara. Ipak, u moru poskupljenja, troškovi školaraca su samo kap u moru.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.