Search
Close this search box.

Trojka, SNSD i HDZ postigli dogovor o zakonu o sprečavanju pranja novca, preostala tri zakona na usaglašavanju

Podijeli članak:

Lider SDP-a Nermin Nikšić rekao je da su predstavnici stranaka koje čine vlast na nivou Bosne i Hercegovine danas dogovorili zakon o sprečavanju pranja novca, kao i tri radne grupe koje treba da usaglase zakone o sukobu interesa u institucijama BiH, o sudovima i izborni zakon.

“Nismo govorili o konkretnim rješenjima zbog čega će naši predstavnici intenzivno raditi pod koordinacijom resornog ministra pravde u Vijeću ministara”, rekao je Nikšić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su svaki put bliže dogovorima i rješavanju.

“Kad sjedimo ocjenjujemo da je važno da ispunimo uslove da bi dobili pregovore za članstvo u EU”, dodao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, razgovarali su da insistiraju da, ako dođe do pregovora, Bosna i Hercegovina odmah dobije i datum kako bi vidjeli da se prepoznaje ono što se radi u BiH.

Dodik: Evropski put moguć bez uplitanja Schmidta

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da poitička partija koju on predstavlja zagovara evropski put Bosne i Hercegovine, ali bez bilo kakavog uplitanja visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Dodik je nakon sastanka rekao da, ukoliko Schmidt, koga je ponovo nazvao lažnim, išta učini, dogovori sa sastanaka ne važe i u tom slučaju nema evropskog puta za Bosnu i Hercegovinu.

“Ako mogu da idu s njegovim odlukama ili samo svojim, onda neka idu. Mi u tome nećemo učestvovati, šta god to bilo”, naveo je Dodik.

On je rekao da je ubijeđen da se može doći do usaglašenog teksta zakona o sukobu interesa na nivou institucija Bosne i Hercegovine.

Čović: Realno da do kraja sedmice budu usaglašena tri zakona

 

Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da je realan termin da u narednih sedam dana, a najkasnije do kraja naredne sedmice budu usaglašena tri zakona – o Sudu Bosne i Hercegovine, o sukobu interesa i izborni zakon.

“Svako je dao jednu osobu koja može kompetentno pregovarati i konsultovati se sa svojim političkim opcijama kako bi se to sve usaglasilo. Ako to uspijemo, onda bi krajem naredne sedmice održali sastanak u Mostaru kako bi taj posao bio potpuno završen. Vijeće ministara i parlament bi onda održali hitnu sjednicu da to sve usvoje i da mi ispoštujemo to sve što smo dogovorili”, rekao je Čović.

On je rekao da je ostalo još par programa koje Vijeće ministara BiH može raditi u dogovoru sa svim opcijama, s obzirom na to da oni ne idu na parlament, kako bi zaista do kraja februara završili sve.

“Uslov je da vrlo jasno znamo s naše strane, ako ovo sve završimo, a čini mi se da možemo, da imamo precizan termin, datum otpočinjanja procesa pregovora /sa EU/”, rekao je Čović.

Čović  je ponovio da se više ne može dopustiti da bošnjački narod bira hrvatskom narodu člana Predsjedništva BiH i da su, kada je riječ o tome, svi saglasni.

“Kad je već tako, idemo da se zaštitimo za sljedeće izbore da ne može biti takvog pristupa određenih politika u Federaciji BiH”, rekao je Čović novinarima.

On je naveo da je prijedlog veoma jednostavan i da se mijenja samo onaj dio koji se odnosi na člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda sa dodatnim uslovima, ali da to nije sveobuhvatna izmjena.

“Sveobuhvatna izmjena će biti kada se izmijeni Ustav i kada možemo da primijenimo sve odluke Suda u Strazburu i sudstva u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Čović.

Sastanak lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou države održan je danas u Sarajevu.

Sastanku su prisustvali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, te lideri “trojke” koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka